7 Cara Mencari Keyword Popular dan Hot Bagi Meledakkan Traffik Blog



Salam sejahtera dan salam pembuka kata buat semua pembaca blog RR, orait untuk entri kali ni saya ingin kongsikan dengan anda semua tips  cara mencari keyword popular.  Apa itu Keyword ?  Keyword atau kata kunci menjadi satu faktor yang sangat penting untuk mendapatkan dan  meledakkan traffik blog kita dengan dari carian melalui search engine oleh pelayar internet. Penggunaan keyword yang sering dicari oleh pelayar internet or visitor pasti mampu memberikan jumlah pengunjung yang ramai ke blog kita.

Untuk mencari keyword yang sering digunakan oleh pelayar internet, kita boleh  menggunakan software yang berbayar mahupun software yang percuma. Namun apa yang pasti mostly bloggers pasti tidak mengambil kisah dan tidak mengetahui betapa pentingnya penggunaan keyword popular bagi meledakkan traffik blog. dan dibawah ni sy sertakan  screenshot bukti  traffik  yang saya tarik dari pencarian melalui search engine oleh pelayar internet untuk 1 hari je. 

 
traffik yang diperolehi  hanya dari carian  melalui search engine oleh pelayar internet bertarikh 14hb Mac   berjumlah 510 UV tanpa berbuat apa-apa, tanpa menggunakan trik kotor,  hanya dari pemilihan keyword hot dan popular dan sedikit sentuhan SEO.  


cara mencari keyword
klik image diatas untuk paparan lebih jelas

keyword yang popular yang menarik traffik mendadak ke blog sy berdasarkan analitk dr nuffnang pada 14 Mac adalah mengenai video tsunami jepun, perkembangan terkini di jepun, isu karikatur, haiwan yang telah pupus, segitiga bermuda .

dengan pemilihan keyword yang tepat dan popular korang dapat meledakkan traffik blog dengan mudah tanpa perlu melakukan apa-apa pun, tunggu je traffik masuk melimpah ruah dari carian yang dilakukan oleh pelayar internet.


Dibawah ini saya kongsikan dengan anda semua 7 cara mencari keyword yang paling popular.


1. Google Adwords Keyword Tools

Walaupun lebih sering digunakan untuk mencari keyword yang nantinya akan berhubungan dengan Google Adword dan Google Adsense, tapi tool ini dapat juga kita manfaatkan untuk mencari keyword yang popular. Walaupun layout sudah jauh berbeza dengan versi lama, mungkin agak janggal jugak untuk mereka yang baru pertama kali menggunakannya. Dan yang paling penting, tool ini adalah perucma. Anda boleh melayari di Google Keyword Tool External.

2. Google Insights

Ini juga merupakan 1 daripada tool yang dimiliki  Google dan sememangnya percuma. Melalui Google Insight, kita boleh mencari keyword popular yang sering dicari orang dalam 7 hari terakhir, 30 hari terakhir, bahkan di tahun-tahun sebelumnya. Kita juga boleh memilih lokasi negara untuk keyword, hanya untuk kawasan Malaysia sahaja atau negara lain.  klik di sini untuk membuka Google Insights.


3. News Google

Di News Google kita boleh mendapatkan keyword popular dan hot yang latest  dicari oleh pelayar internet. Di googles news ini dirangkumkan segala topik semasa  berdasarkan topik/story yang banyak dicari atau terjadi beberapa hari terakhir. Pada waktu saya menaip  entri ini , keyword paling popular yang dicari pelayar internet antarabangsa dan malaysia adalah mengenai  tsunami di jepun, perkembangan terkini  di jepun, pergolakan politik libya   menjadi“top story” di bahagian kiri halaman news.google.com.

4. Alexa What’s Hot

ini merupakan 1 lagi tools yang boleh kita gunakan untuk mendapatkan keyword, kita juga boleh mendapatkan keyword yang popular atau sering dicari orang di site ini. Jika anda ingin mengetahui keyword-keyword yang hot dari Alexa Sila ke  Alexa What’s Hot.

5. Twitter

Kalau yang ini pasti semua sudah sedia maklum. Kita boleh mendapatkan keyword yang popular dari trending topic yang ada di Twitter. rasanya tak perlu saya berikan link twitter sebab saya pasti most of us pasti mengetahui link laman sosial twitter.  antara facebook dengan twitter kalau bab hot news twitter lebih updated dan relevan penggunaannya untuk korang applied sbg 1 dari cara pemilihan keyword di entri korang.

6. Yahoo Popular News

Yahoo Popular News juga boleh juga kita manfaatkan untuk mencari keyword yang popular, misalnya dari berita/news popular di Malaysia dan dunia. well mudah je korang boleh view di bahgian sidebar  ataupun di bhgian menu tab apa yang paling popular sekarang di  yahoo malaysia news  dan world yahoo news  .

7. Google Trends

Tool ini jarang digunakan orang tapi sangat berkesan sebenarnya untuk mendapatkan bahan latest yang menarik disini. Di Google Trends kita juga oleh  mengetahui top keyword atau kata kunci yang paling banyak dicari oleh pelayar internet. Tidak percaya? Sila layari Google Trends.  dan ianya adalah percuma.


Inilah sebahagian dari cara mencari keyword yang saya gunakan untuk menentukan keyword yang sesuai  digunakan yang telah saya applied. saya selalu gunakan google adwords dan yahoo news. kepada para otai yang mungkin terbaca entri ni, kalau ada kekurangan or nak tambah boleh berikan pandangan kat kotak komen.entri diatas saya kongsikan just cara nak cari keyword popular dan hot. 

by the way mungkin dientri akan datang saya akan tunjukkan cara penggunaan untuk menentukan keyword popular dan trik menggunakan keyword dengan tepat agar entri blog kita boleh  tersenarai di muka depan enjin carian sekaligus meningkatkan lagi peluang kita mendapat traffik mendadak dari search engine.ni sebahagian trik seo dengan hanya aplied keyword hot untuk korang meledakkan traffik blog korang melalui carian di search engine yang dilakukakn pelayar internet:)


p/s : sebelum terlupa hadiah istimewa untuk anda semua kerana sudi membaca entri ini sehingga habis . ebook percuma 100 cara promosi tingkatkan traffik blog.

60 ulasan:

  1. Terima kasih dengan perkongsian ni. Dah bookmark site yang perlu. :)

    BalasPadam
  2. ilmu yg cukup menarik dan bermanfaat untuk semua....thanks RR...

    BalasPadam
  3. satu perkongsian yang terbaik..
    teruskan bro...
    aku sokong ko..
    cuma kadang2 tak paham sangat..
    boleh emel?
    heheheh..

    BalasPadam
  4. nak main seo ni kene rajin sikitlah mengkaji keyword yg tengah dicari2 orang skang kan? terima kasih atas perkongsian ni..akanku aplikasikan di masa hadapan..;)

    BalasPadam
  5. thanks rr...info ini sangat membantu

    BalasPadam
  6. teknik SEO yg baik ni.. boleh dipraktikan untuk blogger cap ayam mcm saya

    BalasPadam
  7. Follower no. 1334, jom terjah blog saya lak..

    BalasPadam
  8. TERIMA KASIH DI ATAS INFO INI..

    BalasPadam
  9. perkongsian yg bagus. smoga blog ni terus maju dgn perkongsian berkualiti mcm ni :)

    BalasPadam
  10. terima kasih atas tutorial ni banyak yang saya tak tahu

    BalasPadam
  11. aq x pakai pun benda nie.. aq taip tajuk tue mcm aq nk cari kt google.. hehe

    bro, leh ajar x buat widget popular post tue.. plezz

    BalasPadam
  12. Waaa.... nice entry bro!! good job!

    Basically aku guna one or two dari list kat atas tu bila nak cari keyword.

    Mmg letih kalo nak bermain ngn SEO ni tapi berbaloi~ he3.

    Thanks for the great entry. =D

    BalasPadam
  13. ridz :) skang jugak fyka cubaa!!!!

    BalasPadam
  14. mnta kebenaran amik ebook :D

    BalasPadam
  15. @chii

    sila2 download ebook ni, khas untuk semua. sper yang baca smpai abis dia akan dpt la ebook ni, xbaca entri ni rugila dia. huhuhu

    BalasPadam
  16. thanks bro :)


    http://jambancomel.blogspot.com/

    BalasPadam
  17. Nice info tapi boleh elaborate lebih banyak lagi ke? contoh keyword tu nak letak kat mana? Mungkin ada blogger yang tahu guna dan mungkin yang tak tahu. e.g. kalau ko letak article mengenai 'kasut' pencarian Google akan cari semua article yang ada sangkut 'kasut' tapi kalau ko buat article dan keyword mengenai 'kasut Bata ku yang koyak'. Conformed ledakan trafik kat website ko...Tapi nice share.

    BalasPadam
  18. info yangs sangat berguna.thanks.hehe

    BalasPadam
  19. http://beritabolasepak.blogspot.com/2011/03/jens-lehman-kembali-ke-arsenal.html

    BalasPadam
  20. info yg menarik..thnks bro
    Blog Sensasi ada juga guna seperti kat atas tu..tapi banyak pimg ok gak kan

    BalasPadam
  21. info yg berguna. dapat jugak info untuk tingkatkan trafik blog saya. :) tengs .

    BalasPadam
  22. mcmana nk mesra SEO bro? aq x phm.. kalo guna WP mesra SEO ekh? bro, ajarlah aq mcmana nk buat popular post tue plesss

    BalasPadam
  23. baru aku taw.. hahaha.. thanx..

    BalasPadam
  24. baru ku tau ini.. hehe thankssss :D

    BalasPadam
  25. ini merupa cara terbaik untuk orang dapatkan trafik yang tinggi..sy pun pernah buat semua ini dulu =)

    BalasPadam
  26. makaseh..
    bleh cuba pasni... :D

    BalasPadam
  27. sebelum ni tak tau plak...tq bro

    BalasPadam
  28. perkongsian yang menarik...
    terima kasih....
    aku copy en3 ni n letak link awak skali...
    NEWBIE

    BalasPadam
  29. Hai, saya Nanda dari Indonesia, makasih ya atas tips2nya.

    Kita semua adalah bersaudara :)

    BalasPadam
  30. thanks bro

    crymaster.blogspot.com

    BalasPadam
  31. Alhamdullilah belajar benda baru

    snake-www.trainerfariz.blogspot.com

    BalasPadam
  32. http://www.click4dollar.com/one85

    klik pn dapat usd

    BalasPadam
  33. http://authorstream.com/permatamahligai untuk miliki kiosk topup layan diri bagi menjana pendapat tambahan anda...layarilah atau http://www.autotopup.com.my

    BalasPadam
  34. Mantap banget nih infonya. thank gan...

    BalasPadam
  35. bagusnye info.. thanks 4 sharing. jemput kwn2 singgah & dptkn info kesihatan kt blog vitaminsihatmenawanceria.blogspot.com

    BalasPadam
  36. nice info ...sangat membantu sekali

    BalasPadam
  37. ohh... gitu baru tau saya.... thank

    BalasPadam
  38. Terima Kasih Bro untuk INFO
    Bagus untuk dipratkkan...TQ

    BalasPadam
  39. Terima kasih bro...semoga artikel ini banyak memberi manfaat kepada pembaca dan pengunjung.

    BalasPadam
  40. Alhamdullillah. Terima kasih atas perkongsian saudara Ridz. Kak Nor memang tercari-cari ilmu keyword tools ni.

    BalasPadam
  41. terima kasih banyak, sangat menarik

    BalasPadam

tinggalkan komentar anda jika entri ini bermanfaat dan menarik untuk anda. segala pandangan sangat dihargai