TIPS: 8 CARA MENINGKATKAN TRAFFIK KE BLOG SECARA BERTERUSAN


Hai salam semua. ok kali saya nk kongsikan dengan anda semua tips untuk menarik traffik  dan cara meningkatkan traffik ke blog. mungkin telah banyak entri pasal ni.  tapi tips yang saya berikan ini ada sedikit berbeza. becoz apa yang sy kongsikan ini adalah teknik yang bakal menarik traffik secara berterusan tanpa henti.

saya sendiri telah apply semua tips ini.ok kat sini 8 tips paling berkesan yang telah saya apply sendiri. dan sememangnya ternyata berkesan meningkatkan traffik blog sekaligus menaikkan ranking blog saya.




1. Rajinkan Diri Komen kat blog yang lain

Komenlah entri blog yang lain kerana ia sangat membantu meningkatkan trafik ke blog anda. Sesudah anda komen, komen tersebut akan dilihat oleh pembaca yang lain dan tuan blog.justeru, mereka akan klik username atau url anda. Pastikan komen tersebut menarik dan bernas supaya menarik pembaca yang lain untuk mengetahui siapa anda. Jangan lupa gunakan backlink dlm setiap kali anda komen. dan saya amat pasti penggunaan backlink disetiap koemen anda akan lebih berkesan menarik traffik yang banyak. Cubalah jadi pengomen terawal  diblog or website yang mempunyai traffik yang tinggi. sebabnya komen anda akn dibaca dahulu oleh pelawat yang membaca sesuatu entri. sehingga tamat. Kemungkinan pelawat lain terjah keblog anda sangat tinggi.


2. Ping entri terbaru blog anda

Anda boleh ping setiap entri terbaru anda di laman web kat bawah nie. selain innit nuffnang banyak lagi laman web lain untuk anda boleh ping entri baru. ping ni penting supaya entri baru korang akan cepat terindex dalam page seacrh engine, dibawah ni saya kongsikan 5 website yang menyediakan tool ping.




3. Publish Post Di Facebook dan Twitter

Teknik ni tips paling mudah dan sangat membantu mnyumbang traffik secara konsisten. Publish post terbaru blog anda di facebook. Entri anda akan dilihat oleh kesemua rakan-rakan anda.contohnya kalau rakan anda ada seribu untuk.kemungkinan ada 200-300 akan mengklik url blog anda.secara kasar ,anda boleh mendapat 200-300 unique visitors sehari. dan jika anda mempunyai akaun twitter anda  boleh menglinkn terus akaun blog anda dengan akaun twitter.


4. Linkkan Blog anda ke Youtube

Ok simple je caranya, Jika anda tiada akaun youtube,Buka Akaun youtube anda dan jika anda ada sebarang video menarik uploadkan video tersebut. dan jangan lupa letakkan link url blog anda pada description dan annotation video tersebut. Jika video yang anda upload tersebut mendapat 50000 viewer kemungkinan 20% atau 10k visitor akan klik ke link blog anda yg terpapar di video youtube anda Justeru, dapat menarik trffik yang konsisten.

5. Sertakan  Gambar Untuk Setiap Entri Anda

Gambar juga dapat meningkatkan lagi mood pembaca yg singgah membaca entri baru anda.Gambar juga bukan sekadar hiasan.Ianya juga dapat tingkatkan trafik apabila pengunjung mengunakan google image untuk pencarian mereka. so lg byk anda upload gambar dlm sesuatu entri anda. semakin tinggi jugak kebarangkalian anda mmpu menarik trffik dengan trik ini.


6. Blogwalking

Teknik paling popular. hampir semua bloggers pasti blogwalking. Blogwalking lah setiap satu jam kerana analytic akan mengira jumlah unique visitors setiap satu jam. Dan anda akan lihat hasilnya pada nuffnang analytic pada setiap satu jam.


7. Beli ruang iklan kat blog trafik tinggi


Promosilah blog anda dengan membeli ruang iklan kat blog yang bertrafik tinggi. Kebiasaanya pengorbanan wang diperlukan untuk ruang iklan tersebut. Ruangan iklan boleh dibeli dari rm 5-15 setiap bulan.


8) . Exchange link Dengan Blog traffik tinggi

bagi blogger baru, maybe anda semua sukar nk menempatkan link blog anda ke blog2 otai yang mempunayi hits traffik yang tinggi. samala seperti saya pada awal2 mula berblogging. teknik ini juga mampu memberikan anda traffik yang konsisten ke blog anda. ok tips dari saya sndiri. katakan anda terjumpa blog baru yang anda rsa berpotensi  pada masa akan datang menjadi popular dan terkenal. maka ada baiknya anda exchange link dengan link blog blogger ni. Manfaat yang akan dpt adalah jangka masa panjang.


p/s : sebnarnya byk lagi tips untuk meningkatkan traffik blog kita. tp apa yang saya kongsikan disini adalah tips yg sy ykin akan memberikan trffik secara konsisten secara berterusan yang saya sendiri telah apply. anyway korang boleh dapatkan ebook 100 tips cara meningkatkan traffik hasil cetusan code 7.

119 ulasan:

  1. wah,,, redz pon dah bermain2 dgn seo macam syed..

    BalasPadam
  2. entry yg bgus .. :)
    sy kt ctu , stu je tak buat publish post .. ahaha , ptut la tak de org tau .. :p

    BalasPadam
  3. bab nak ping entry tu malas tu..haha

    BalasPadam
  4. kunjungang balik...! dont forget follow my blog. ok

    BalasPadam
  5. Patut la blog akak takde org nak komen.. sbb akak selalunya baca je cerita dorang, tp tak tinggalkan komen...

    Ni kira mcm bagi kuih kt jiran la ni kan... Kita bg kuih donat kat dia, nnt dia pulangkan mangkuk kita tu berisi kuih lain ataupun lauk pauk... =D

    BalasPadam
  6. wahh.. malasnye nak ping ping. ahaha

    BalasPadam
  7. Terbaik tau entry ni . Amat2 berguna sekali . Gengblogger.com , id facebook sy ada problem . entah kenapa . kena Masuk Nama Pengguna banyak kali . huh !


    http://www.abdulfarique.com/2011/01/aku-dan-kenangan-vol-1.html

    BalasPadam
  8. @~ Kak Azz ~ ya betul kak, memang tepat perumpamaan yang akak bagi :) hehehe

    BalasPadam
  9. @redzuan
    gud tips..xtau plak kne wt camni ea..t eira cbe apply r spye jd cam blog ridz ni...hehe..

    BalasPadam
  10. terima kasih sharing tips..bagus ni..bley praktik..

    BalasPadam
  11. tips yang ko bagi kat atas memang berkesan heheh, aku ade dah pratikkan.

    BLOG GEMPAKZ SIOT

    BalasPadam
  12. hye bro!br on9 je ni trs sggh sini.tq 4 the info.kite msh tak pandai bab ping ni..mkn biskut ping pong pandailah he3...nk publish n3 kat blog?camner ye?masa 1st time buat blog kite png gak promote kwn..mmg ramai sggh.tapi tak pnh lak promote n3..kena cuba ni..tq ye

    BalasPadam
  13. anne tak buat no 2,4,7 n 8..nanti anne cuba buat..hehe

    thanks fer sharing ;)

    BalasPadam
  14. owh... bru la ambe tau... newbies katekan... lots of benda2 cm nie nak kne blajar...

    BalasPadam
  15. en.redzuan belanja la cacing satu ruang iklan at blog yang terafik tinggi... heeee....

    BalasPadam
  16. begitu rupanya..
    info yg sangat menarik.hehe

    BalasPadam
  17. salam wah menarik sgt tips ni.. thanks sudi share..

    follow here..

    BalasPadam
  18. macam mane nak ping entri tu..leh ajar x

    BalasPadam
  19. jom stat komen kat blog2 lain.. : )

    BalasPadam
  20. bagus ni info sobat..
    thx banged..
    oia..
    sob ane ud follow nmr.641,, d tnggu follow baliknya. n di like fb jg y sob..heheh n ane akn psng link sob

    BalasPadam
  21. adesh...setiap kali nak bukak open in new tab.. kena suspek copypaste plak...huhuhu... sedihnya la...

    adesh~!

    camna nak share link tu??
    hahaha~!

    BalasPadam
  22. Aku pun difitnah nak copy paste juga ... cian aku ngan pendekar.

    BalasPadam
  23. @touya

    hahaha~! memang kesian la kita touya...

    sungguh tak adil di situ kan kan kan??

    Psst~! tuan belog..

    kami faham... cuma saja je usik mengusik... haha...

    jangan ambil hati sangat...

    kami ni blogger yang sporting dalam bab-bab macam ni.. ahaks..

    BalasPadam
  24. Гэта было даволі ўмове, што Ёсць шмат там толькі і чакаюць права.

    BalasPadam
  25. @Pendekar Berkuda xambik ati pun bro, anyway sy sgt2 gmbira sbb bro sudi komen n baca ntri sy. xsngka otai blog mcm bro sudi snggah ke blog sy :)ngee~~

    BalasPadam
  26. Pendekar : itulah pasal ,dimanakah keadilan ?

    Tapi sebenarnya wat disable right klik tak menghalang dari orang plagiat .. tak caya ?

    "Komenlah entri blog yang lain kerana ia sangat membantu meningkatkan trafik ke blog anda. Sesudah anda komen, komen tersebut akan dilihat oleh pembaca yang lain dan tuan blog.justeru, mereka akan klik username atau url anda. Pastikan komen tersebut menarik dan bernas supaya menarik pembaca yang lain untuk mengetahui siapa anda. Jangan lupa gunakan backlink dlm setiap kali anda komen. dan saya amat pasti penggunaan backlink disetiap koemen anda akan lebih berkesan menarik trffik yang banyak. Cubalah jadi pengomen terawal diblog or website yang mempunyai traffik yang tinggi. sebabnya komen anda akn dibaca dahulu oleh pelawat yang membaca sesuatu entri. sehingga tamat. Kemungkinan pelawat lain terjah keblog anda sangat tinggi.
    "

    Tengok ! aku dah plagiat .

    BalasPadam
  27. @touya

    waaa, huhuhuhu, sebak dado den huhuhuhu.. tp xramai tau cara nk matikan disable klik ni, cuma otai2 je yg tau. huhuhuhu

    anyway thanx kat bro jgak sudi komen kat sini :)feel dia rsa mcm menang pingat emas olimpik je . huhuhu

    BalasPadam
  28. waa...tq krn bg info yg amat2 berguna terutama kepada blogger2 yg baru & tak berapa pandai pasal seo ni.
    nak tanya ppl dah join geng blogger,kita kena klip ping setiap kali kita wat entry ka?
    pastu nak wat backlink masa komen tue mcm ne?
    sorry byk yg ppl tak pandai lagi kalau sudi bagitau,tq byk2...

    BalasPadam
  29. As salam redzuan...nak share skit beberape lagi tempat utk ping...thanks for the info...entry nie mmg patut dibace...he3

    http://selangorbloggers.com/
    http://kelantanbloggers.com/
    http://www.petalingstreet.org/
    http://imcurtain.com/
    http://ehhblogger.blogspot.com/

    BalasPadam
  30. errrr... org ckp malu bertanya sesat jln.. kan3..

    makanya...

    dengan muka xtau malu sya bertanya.. ping tu apa?? ngeeeeee.....

    BalasPadam
  31. Nice sharing :) bagus untuk belog cik Yana yang tak de BE lagi :P

    BalasPadam
  32. @►AdamXis◄ thanx bro adam dengan tambahan info bro:)

    BalasPadam
  33. cuba nak praktikkan guna account google tuh

    BalasPadam
  34. go semangatnya...nice trik for me

    BalasPadam
  35. em..mmg betul tips2 yang di bagi tu dah cube dah mmg menjadi... tapi satu je kena rajinlah sikit :)

    BalasPadam
  36. thanks :) bagus nih tuk up kan traffic blog ima ^^

    BalasPadam
  37. tq kerana bkongsi..tapi 'ping' tu apa?

    BalasPadam
  38. tips-tips ni sangat berguna untuk kita tahu

    =)

    BalasPadam
  39. perghhh!
    byk nya tips...
    aku pon guna siket2 tips nihh.
    tp paling penting aku rasa komen la belog org lain. br org tuh komen belog kita kan?

    BalasPadam
  40. Assalam Ridz..
    wahh,tips yang bagus ni...:)

    BalasPadam
  41. terima kasih atas strategi2 yg sempoi ni...boleh dipraktiikan ni...

    BalasPadam
  42. thanks for all the tips red.. saya budak baru belajar..

    BalasPadam
  43. @Hannan Al-Qudsey samala cik hanan dgn sy, dlm proses blajar. everyday is learning process :)

    BalasPadam
  44. salam ziarah.. terima kasih atas post di atas .. amat berguna untuk newbie mcm saya...

    jom blog walking di blog saya www.jemarisunah.blogspot.com

    BalasPadam
  45. baguslah pendedahan tips nie bro.. tahniah2!

    BalasPadam
  46. salam maulidur rasul...thanks for ur information..:-)

    BalasPadam
  47. info yg amat berguna TQ

    http://jomapplyjom.blogspot.com/

    BalasPadam
  48. wahhh suke suke.
    thanks dude ^^

    BalasPadam
  49. sume bagus2....tp tade mase, pastu tnet cam siput....sob3~ anyway congrates lahhh....(n_n)V

    BalasPadam
  50. wahhh...nice tips :) kena usaha byk2 nieh ...

    BalasPadam
  51. wah..tips dan info yg berguna..
    jom komen byk² haha..
    btw, thx ya!

    BalasPadam
  52. Salam,
    Tips yang anda berikan memang berguna.

    BalasPadam
  53. macm tu..wah..akan mencuba

    BalasPadam
  54. makasih infonya sob..mau dicoba..

    BalasPadam
  55. pada gambar kena letak tag alt supaya search engine akan jumpa melalui keyword diletakkan pada gambar tersebut

    BalasPadam
  56. tq n tq again 4 da tips... huhu
    tq sgt yea..
    sy hargai tips2 awk dan nk mencuba tingkatkan trafic blog secara berterusan.. :)

    BalasPadam
  57. entry yg sangat bagus sekali..:)

    BalasPadam
  58. nice info!!!. masih lagi ada 2.3 perkara yg akak belum buat... dan tak tau pun kalau tak baca kat sini, tq bebanyak...

    BalasPadam
  59. tips yang sangat2 bagus... boleh la promote blog sendiri pas ni... and it's start from here... lawat2lah blog saya

    BalasPadam
  60. sy selalu je tgl komen kt blog org len tp xpnh dibalas...klu de pn,sorg dua je...

    BalasPadam
  61. waaa.... amat nice dan menarik sekali.... i'll try bro... muehehehehe

    BalasPadam
  62. info yang menarik untuk saye yang masih mentah dalam dunia blog ni.. thanz ye..

    BalasPadam
  63. Banyak lagi rupanya tips yang belum dicuba. Terima kasih redzuan.

    BalasPadam
  64. bro, leh ajar x nk buat popular post tue

    BalasPadam
  65. he2 good info up trafik kat sini he2,,

    BalasPadam
  66. toche2...sbb tolong tunjuk ajar ku sifu...hu3

    BalasPadam
  67. wah2 cam g2 rpe nye ...x thu lop...nk kne try lh

    BalasPadam
  68. bagus info2 ni...saya pun berminat nak try n gunakan cara tersebut.....kalo sapa2 berminat nak layari blog saya terus ke web
    http://suarakayangan.blogspot.com/

    BalasPadam
  69. tips bagus!esp tuk blogger baru cm saya..tp ngah usaha byk kan entry dulu, baru best penuhkan traffic, saya mohon follow ye.
    http://azumie.blogspot.com/

    BalasPadam
  70. thanx for the tips :)

    kalau free singgahla kat blog ni ye, im newbie.

    http://lembupadat.blogspot.com

    thankie :D

    BalasPadam
  71. Teknik pinging tu baru bagi saya.. bagus kerana share tips2 ni

    BalasPadam
  72. nice info bro.. follow u.. visit my blog.
    Blog 4 Dead

    BalasPadam
  73. ASSALAMUALAIKUM...tanpa segan silu bertanya, ping tu apa?al maklum la akak ni org baru x faham.

    BalasPadam
  74. terima kasih d atas tip2 yg d beri....nak jd PENGOMEN yg ke 100 ni..

    BalasPadam
  75. @ani

    baca kat sini kepentingan ping entri kita kak ye . Klik untuk baca

    ==> Tips Blogging : Kenapa Blog Perlu Di "PING"

    BalasPadam
  76. ping tu pebendaa aa...jakun gila aku..hehe

    BalasPadam
  77. terbaik...tq

    regards,
    hpmurah2u ( jom tgk handphone kat blog sy)

    BalasPadam
  78. thank your for your post and the rest. you know..
    Acheter vimax en France.2011AVEF

    BalasPadam
  79. Hey there! Do you know if they make any plugins to help with Search Engine Optimization? Im trying to get my blog to rank for some targeted keywords but Im not seeing very good success. If you know of any please share. Appreciate it!
    Acheter vimax en France.2011AVEF

    BalasPadam
  80. brinkka2011 says: Wow, superb blog layout! How long have you been blogging for? you make blogging look easy. The overall look of your website is magnificent, as well as the content!

    BalasPadam
  81. sekarang ni banyak blogger yang sombong ssh nak tukar link

    BalasPadam
  82. nk try la :). tQ sbb brkongsi..jom

    BalasPadam
  83. tq admin atas idea yg baik ni.aku masih baru dlam blogging..salam perkenalan

    BalasPadam
  84. hai admin salam perkenalan. baru berjinak2 berblogging

    BalasPadam
  85. hai admin salam perkenalan. baru berjinak2 berblogging

    BalasPadam
  86. info yang sangat berguna. thanks for sharing! sudi2 la jenguk blog saya ye.

    BalasPadam

tinggalkan komentar anda jika entri ini bermanfaat dan menarik untuk anda. segala pandangan sangat dihargai