AWAL MUHHARAM : CATATAN PERISTIWA BESAR DISEBALIKNYA


entri kali ni, sempena menyambut tahun baru dalam kalendar islam atau senang citer disebut  awal muharram, saya nak share dengan anda semua mengenai awal muharam ni.

selama ni kita semua sibuk dengan sambutan new year ( tahun baru) yang mengikut kelendar gregorian atau kelendar barat.majoriti msykt kita trlampau taksub,  pengnjur berlumba2 mengnjurkan konsert, artis melayu kita yang islam terkinja2 atas pentas sementara menanti detik jam 12 utk raikan tahun baru barat yang tiada makna dan sia2 je sebnarnya. sehingga kita sendiri lupa betapa besarnya makna dan catatan peristiwa disebalik awal muharam. dan septutnya tarikh awal muharam yang perlu kita agungkan dan hayati.

antara yang anda kena tahu tentang awal muharram, info ni sy dapat ketika sy ambik paper minor pensejarahan islam masa 2nd year kat u.m.


  1. 1 Muharam - Khalifah Umar Al-Khattab menetapkan  bahawa tarikh hijrah nabi bermula sebagai tarikh permulaan dalam kelendar islam( hijriah) 
  2. 10 Muharam - Dinamakan juga hari 'Asyura'. Pada hari itu banyak terjadi peristiwa penting yang mencerminkan kegemilangan bagi perjuangan yang gigih dan tabah bagi menegakkan keadilah dan kebenaran.



DIBAWAH NI ANTARA PERISTIWA-PERISTIWA BESAR DAN HEBAT DALAM  ISLAM YANG BERLAKU PADA TARIKH 1 MUHHARAM ==>

  1. Nabi Idris diangkat oleh Allah ke langit.
  2. Nabi Adam bertaubat kepada Allah
  3. Nabi Nuh diselamatkan Allah keluar dari perahunya sesudah bumi ditenggelamkan selama enam bulan.
  4. Nabi Ibrahim diselamatkan Allah dari pembakaran Raja Namrud.
  5. Allah menurunkan kitab Taurat kepada Nabi Musa.
  6. Nabi Yusuf dibebaskan dari penjara.
  7. Penglihatan Nabi Yaakob yang kabur dipulihkkan Allah.
  8. Nabi Ayub dipulihkan Allah dari penyakit kulit yang dideritainya.
  9. Nabi Yunus selamat keluar dari perut ikan paus setelah berada di dalamnya selama 40 hari 40 malam.
  10. Laut Merah terbelah dua untuk menyelamatkan Nabi Musa dan pengikutnya dari tentera Firaun.
  11. Kesalahan Nabi Daud diampuni Allah.
  12. Nabi Sulaiman dikurniakan Allah kerajaan yang besar.
  13. Hari pertama Allah menciptakan alam.
  14. Hari Pertama Allah menurunkan rahmat.
  15. Hari pertama Allah menurunkan hujan.
  16. Allah menjadikan 'Arasy.
  17. Allah menjadikan alam.
  18. Allah menjadikan Malaikat Jibril.
  19. Nabi Isa diangkat ke langit.


kat bawah ni adalah doa akhir tahun dan awal tahun yang disunatkan utk kita baca awal muharram ni,  


Doa Akhir Tahun:

Dibaca 3 kali pada penghujung waktu Asar, sebelum masuk waktu Maghrib
 
 Doa Awal Tahun: 
Dibaca sebanyak 3 kali selepas solat Maghrib


p/s: bagi yang islam jgn terlampau taksub sangat dengan smbutan tahun baru dlm kalendar barat(kelendar gregorian). xde masalah nak sambut new year asalkan kena pada batasannya, tp  muliakan dan imarahkanlah smbutan tahun baru kita. jangan lupa baca doa awal & akhir tahun nanti ya.. salam maal hijarah :)

7 ulasan:

  1. Ya Allah..ridz..eira nk link kan ur post ni lam entry bru eira..ley kan??lau ase xsuke, cpat2 gtaw..hehe..

    BalasPadam
  2. oo...bnyk.rupe.nye.kisah.1.muharam.ni...
    nice.entry.bro...!!!

    BalasPadam
  3. eira : sgt2 berbesar hati kalau akak nk link kn entri ni ;)

    ayu : sy pun dlu xtau pun ada peristiwa lain . yg sy tau dlu maal hijrah ttg hijrah rasullullah setelah mendapat wahyu dr allah.

    BalasPadam
  4. Alhamdulillah di atas kebesaranNya... Entri yang sebegini patut dibukukan dan dipublickan..

    BalasPadam
  5. thanks abg sharing pasal ni.. slma ni xthu pun psl peristiwa penting awal muharram ni selain hijrah..

    BalasPadam
  6. maaf tuan..peristiwa 1-19 dicatatkan berlaku pada 10 Muharam.

    BalasPadam

tinggalkan komentar anda jika entri ini bermanfaat dan menarik untuk anda. segala pandangan sangat dihargai