5 SETEM PALING MAHAL DI DUNIA

seperti tajuk entri diatas, hari ni sy nk kongsikan dengan anda senarai top 5 setem paling mahal didunia. so rasanya tak perlu cerita apa tu setem sebab semua da sedia maklum dengan kegunaan setem. Anda bakal terkejut dengan pendedahan nilai harga setem yang  telah tercatat didunia ni sebagai setem termahal didunia. ramai ingat setem tiada value added( nilai tambah) tapi sebenarnya hobi mengumpul setem ni boleh mendatangkan hasil lumayan. makin lama usia setem dan setem tersebut makin sukar ditemui makin tinggilah nilainya. dibawah ini saya sempat senaraikan top 5 setem termahal didunia ==>


5.Hawaiian Misionaries (0.5 juta USD)


most expensive stamps in the world hawaiian missionaries Top 5 Most Expensive Stamps in the World
Setem Hawaiian Missionaries

Pada tahun 1851, The Hawaiian Missionaries adalah setem pertama yang telah dicetak di Hawaii. Hanya beberapa keping setem ini yang berjaya diselamatkan dan merupakan setem yang sukar ditemui. Bayangkan pada 1851 harga setem ini hanya 2.5 sen dan kini nilai . 0.5 juta USD !!!! dan diseluruh dunia hanya terdapat 16 keping setem asal ini.


4.Benjamin FranklinZ-Grill (1.5 juta USD) .

most expensive stamps in the world franklin z grill Top 5 Most Expensive Stamps in the World
Setem Benjamin Franklin Z-Grill

Setem ini adalah yang paling sukar ditemui dari semua setem yang pernah dicetak di  Amerika Syarikat, Hanya 2 keping setem ini sahaja yang dipercayai sehingga kini masih wujud didunia. bayangkanlah pada tahun 1868 setem "Z-Grill" dijual  pada harga 1 sen je. saya ulang balik hanya 1 sen je setem ni dijual.  dan pada tahun 1988 nilai setem ini adalah sekitar 1.5 juta USD !!!.


3.The Penny Black (2 juta USD)

most expensive stamps in the world the penny black Top 5 Most Expensive Stamps in the World

Penny Black adalah setem berpelekat rasmi pertama di dunia, dan dikeluarkan oleh Kerajaan England pada tarikh 1 Mei 1840 dan mula digunakan pada tarikh 6 Mei. nilai setem ni 2 juta USD !!!, 


2. Three Yellow Skilling ($ 2.7 juta)

most expensive stamps in the world Three skilling yelow1 Top 5 Most Expensive Stamps in the World
Setem Three Skillig Yellow

Three-Skilling Yellow merupakan salah satu setem yang paling sukar ditemui didunia.  Setem ni dipercayai satu-satunya setem yang masih wujud dan selamat daripada koleksi setem ini didunia. The Three-Skilling Yellow,adalah setem salah cetak yang diterbitkan oleh kerajaan Sweden dalam pencetakan pertama pada tahun 1855. Pada tahun 1990 nilai setem ini  mencecah 1 juta USD,  Pada tahun 1996 nilai setem ini dijual pada harga  2.7 juta USD. !!!! kalau convert ke RM hampir cecah RM9 JUTA!!!!


1. British Guyana One Cent Black on Magenta ( 3 juta USD)

most expensive stamps in the world british guyana Top 5 Most Expensive Stamps in the World
Setem British Guyana

Pada tahun 1856 setem ini telah dicetak buat pertama kalinya. The British Guiana One Cent Black on Magenta  adalah di antara setem yang paling sukar ditemui dan paling mahal di dunia. untuk pengetahuan anda setem ini sebenarnya telah dicetak di atas kertas berkualiti rendah dengan Magenta tinta hitam. Setem ini memegang rekod dunia sebagai setem paling mahal didunia.
nilai setem ni 3 juta USD!!!. kalau convert duit Malaysia hampir RM11 juta!!!

sumber : www.worldsbiggests.com , www.worldstampnews.com



p/s : mesti korang baca entri ni mcm sukar nak percaya je kan ? tapi inilah hakikatnya. so mungkin korang boleh start hobi kumpul setem, manala tau ada koleksi setem korang yang dicari 1 hari nanti :) anyway feel free to drop your comment :) 

12 ulasan:

  1. tau xpe, biasala, benda mcm ni ada value added. tp kalau tgk nilai harga setem2 ni mmg mcm xmasuk akal.

    BalasPadam
  2. teringat filem setem bila tgk setem2 ni. hehe

    BalasPadam
  3. aq rase ade lah setem yg cmnie...kt mner mhu jual...

    BalasPadam
  4. Mak aiii aku baru tahu. Selama ni aku ada simpan salah satu setem2 ni. Ingat x ada harga huhuhu juta harganya mak aiiii leh kaya mcm ni

    BalasPadam
  5. Semua setem diatas ada kat aku tapi mana boleh jual....boleh tolong bagi tahu ke.....

    BalasPadam
  6. Sy ade stamp dulu nye tak thu lah kalau ada harga ke tak.

    BalasPadam
  7. Saya pun ada stem cm tu gak...tpi x ni jual
    nk bagi je la..ada sapa2 nk x

    BalasPadam
  8. Sy ada koleksi setem ni satu album tapi x tau nk jual mcmmna

    BalasPadam
  9. Sy ad koleksi setem luar ngara satu album tp x tau nk jual cm ne

    BalasPadam

tinggalkan komentar anda jika entri ini bermanfaat dan menarik untuk anda. segala pandangan sangat dihargai