GAMBAR DAN VIDEO PENEMUAN BAHTERA NABI NUH A.S

dalam entri sebelum ini, saya telah berkongsi info mengenai misteri bahtera Nabi Nuh a.s. untuk entri kali ini saya ingin berkongsi dengan anda gambar asli penemuan Bahtera Nabi Nuh oleh sekumpulan penyelidik dan ahli arkeologis dari Turki dan Amerika China.

Sedikit info mengenai saiz bahtera nabi nuh ini. "Noah Ark" berukuran satu dan satu setengah padang bola. Bumbung bahtera itu pula adalah seluas 20 padang bola keranjang. Keluasan dalamannya cukup utk memuatkan 170 gerabak ketapi. Ia memerlukan sebanyak 9000 hingga 13000 batang balak utk membinanya. Dan dianggarkan seberat 4,100 tan.

berikut merupakan antara gambar-gambar asli penemuan bahtera Nabi Nuh a.s yang terdampar di Gunung Ararat yang dirakamkan oleh para penyelidik.


1)  Berita mengenai Bahtera Nabi Nuh pada 1960


2.Lokasi gambar Bahtera Nabi Nuh






Pengukuran yang dilakukan oleh kumpulan ahli penyelidik




struktur dalaman bahtera Nbi Nuh a.s



gambar bawah : foto yang lebih jelas bahtera Nabi Nuh a.s yang terdampar di Gunung Ararat.



gambar bawah setelah dibersihkan gambar asli bahtera Nabi Nuh a.s yang terdampar di Gunung Ararat.  gambar ini diambil setelah tapak kawasan ini dibersihkan dan dirakamkan oleh penyelidik ketika musim salji.
 


ilustrasi gambaran bahtera Nabi Nuh ketika banjir yang berlaku seperti yang disebut dalam kitab injil dan al-quran.



Video yang dirakamkan oleh ahli arkeologi penemuan Bahtera Nabi Nuh a.s di kawasan pergunungan Ararat





sumber:kaukus.us

17 ulasan:

  1. subhanallah...tq utk entry ni.. suka lagu kat sini.. :)

    BalasPadam
  2. terima kasih atas perkongsian.. :)

    BalasPadam
  3. info yang bagus,tq kongsi..

    BalasPadam
  4. nak tngok video... tp suara tak dengar sbb lagu.. heheh :) btw.. entry yg sngat seronok utk di baca...

    BalasPadam
  5. Subhanallah..thanks 4 sharing ;)

    BalasPadam
  6. mcm tu pulakkk..kagummm..
    baru tahu..besarr betol..
    subhanallah

    BalasPadam
  7. gambar ni semua sy dapat dari sebuah forum. dan semuanya adalah gambar asli. mmg besar bahtera nabi nuh. first time tgk kagum sgt,sampai sekarang bahtera ni terpelihara dalam keadaan asalnya.

    BalasPadam
  8. suka sangat entry nih, tambah pulak lagu kat blog nih. Ya Allah, meremang rasanya. Kagum sangat dengan kuasa Allah. Subhanallah.

    BalasPadam
  9. kapal tu besar. Takkan lah Nabi Noh a.s guna gergaji dgn tukul je. Mesti ade mechine2 yang canggih kan. pergh! Pulak tu beribu haiwan yg naik kapal. Bukan senang boleh bwk haiwan naik kapal dan elak dari haiwan mati. hebat Ilmu orang2 zaman dulu.

    BalasPadam
  10. woahhhh hebat sgt!!!! ada pn bukti kewujudaN bahtera nabi nuh.. hrp2 semua org tmasuk saya dpt meningkatkn imam n kpercayaan kpd Allah ngn info yg menarik ni..

    BalasPadam
  11. percayalah,tuhan itu maha berkuasa lagi maha bijaksana.ALLAHUAKBAR....

    BalasPadam

tinggalkan komentar anda jika entri ini bermanfaat dan menarik untuk anda. segala pandangan sangat dihargai