( PAKEJ SUPER ADS ) KLIK SINI UNTUK BERIKLAN

Makanan Untuk Minda | Rahsia Menguatkan Daya Ingatan

Makanan Untuk Minda | Rahsia Menguatkan Daya Ingatan 



Salam sejahtera, dan salam pembuka kata buat semua pembaca Blog Redzuan-ridz . Untuk entri kali ini saya ingin kongsikan dengan anda info dan petua meningkatkan tahap daya berfikir kita dan cara menajamkan minda kita. Info yang saya ambil dibawah ini ada diantaranya petua dan amalan yang diperturunkan oleh arwah atuk saya dan ada yang saya perolehi dari pembacaan di majalah Al-Islam.
 
Utk menguatkan daya ingatan, dengan rahmat & sayang Allah SWT, kita dikurniakan makanan yg baik & dapat menguatkan sistem saraf kita.Diantara jenis makanan yg boleh meningkatkan fungsi ingatan adalah:-

- Buah anggur hitam

-Halwa (Halia yang telah dikeringkan)
- Madu lebah
-Daging burung merpati

- Halia
- Buah badam
- Susu
- Air zam zam
- Kismis
- Jus karot & madu
- Epal
- Kurma
- Ikan tuna


sumber mengenai makanan ini saya perolehi dari pembacaan majalah al-islam.Selain daripada cara pemakanan, oksigen juga amat penting utk merangsang otak supaya sentiasa cergas  dan  cerdas. Satu teknik mengawal pernafasan yangg amat baik diamalkan adalah dengan menarik nafas sebanyak 7 kiraan, kemudian tahan nafas sebanyak 14 kiraan. Ulang selalu terutama sewaktu keletihan. Teknik ini selalu saya praktikkan.

Keterang-keterangan di atas hanyalah sebahagian kecil drpd cara-cara meningkatkan keupayaan ingatan/otak. Yg paling penting ialah ingat Allah SWT selalu. Daya ingatan akan bertambah kukuh sekiranya tidak sesaat pun kita lupa kpd-NYA.


Membaca dan mendengar selalu bacaan ayat suci Al-Quran juga akan menajamkan minda kita dan menghilangkan penyakit lupa selain meningkatkan lagi tahap keupayaan daya fikir kita. Selalu lah mendengar bacaan ayat-ayat suci Al-Quran terutamanya seperti surah Al-Luqman.

Sebelum saya terlupa saya ingin kongsikan amalan dan petua yang arwah atuk saya turunkan untuk menajamkan daya ingatan supaya mudah hafal, mudah mengingati sesuatu perkara, meningkatkan lagi keupaayan daya penaakulan,  serta menghilangkan penyakit lupa.

Caranya, tadahkan air embun didalam bekas , jag or mangkuk ke terpulang pada anda. pastikan ianya adalah air embun. kemudian bacakan ayat kursi sebanyak 40 kali ke air embun yang anda tadahkan tadi, kemudian tiupkan di air embun tersebut, dan minumlah air tersebut. Insyallah dengan izin Allah anda lihat sendiri, perbezaan  pada diri anda.



Amalan berpuasa sunat juga baik kerana puasa juga boleh menajamkan minda. Disamping itu latihkan diri berzikir.  dibawah ni  amalan zikir yang saya amalkan juga dimana amalan ini mampu meningkatkan dan menajamkan lagi tahap daya berfikir dan kemampuan minda kita. zikir yang boleh anda amalkan:-

1) Ya Rahman (Maha Pemurah) 100x selepas solat fardhu.
2) Ya Hakim (Maha Bijaksana) 300x setiap hari.



p/s : rasanya cukup sekadar ini perkongsian saya. jika anda ingin menambah lagi sila kongsikan diruangan komen. tips diatas ini adalah sebahgaian petua dan amalan yang saya tahu untuk menajamkan dan meningkatkankan lagi daya ingatan kita. 

(PAKEJ STYLEZ ADS)klik sini untuk beriklan

27 ulasan:

  1. wah
    bagus2
    insyaallah akan diamalkan
    thanx bro
    sudah follow blog ini juge

    BalasPadam
  2. assalam...ikan tuna bagus untuk minda jugak erk...owh baru tahu...bagus info nie...boleh jadi panduan berguna

    BalasPadam
  3. puasa banyak manfaat kan?
    suka entri ni, berinformasi

    BalasPadam
  4. Assalam ridz..:)
    daging burung,tk pernh makn...air zamzam payah nk dpt kan..:)

    BalasPadam
  5. wah petua yang bagus..thanks..

    tak pernah makan daging burung merpati..

    BalasPadam
  6. info yang bagus.. tq share..

    BalasPadam
  7. salam kenal.. hehe.. n follow.. info yg sangat bagus..
    Aku terpaksa

    BalasPadam
  8. badam, madu, kismis, kurma biase gak makan..susu xleh d telan =[

    BalasPadam
  9. assalam..
    nice :)
    akn cuba praktikkan =D

    BalasPadam
  10. menarik.....
    heee,bnyak gak an benda yg kita x twu sbenarnya.....

    (=

    BalasPadam
  11. owh! halia pun erk... ingat buang angin je... XD

    BalasPadam
  12. wah..petua yg bagus ni...
    nice entry.. :D

    BalasPadam
  13. hmm..coklat x termasuk ea???hehe..

    BalasPadam
  14. Salam... Mintak izin nak artikel ni... Boleh hantar ke aftiey_lovemahabbah@yahoo.com. Saya just nak jadikan ia bacaan ringan, dan simpanan sendiri. Harap boleh hantar.. Nak sangat simpan info bermanfaat ni!

    BalasPadam
  15. salam'alaik,,,terima kasih sbb sudi berkongsi ilmu:)

    BalasPadam
  16. Salam. Thanks for the info.

    BalasPadam
  17. memang saya tengah mencari sangat..terasa makin hari makin pelupa..

    BalasPadam
  18. Alhamdulillah..ilmu yang berguna dapat kita kongsi bersama..

    Terima Kasih

    BalasPadam
  19. Terima kasih di atas petua yang dikongsikan. Semoga Allah merahmati kamu.

    BalasPadam
  20. Artikel yang sangat menarik
    Mohon dishare

    BalasPadam
  21. boleh x saya nk copy and paste kt blog saya ? Sata cume nk kongsi :)

    BalasPadam
  22. Teringat dulu pernah makan daging burung merpati buat sup memang sedap rupanya bagus juga untuk minda lepas ini kena cari lagi.

    BalasPadam
  23. Pengambilan habbatus sauda boleh kuatkan ingatan kita..
    http://www.muslimchoices.com/?p=minsyam_habbatus_sauda

    BalasPadam

tinggalkan komentar anda jika entri ini bermanfaat dan menarik untuk anda. segala pandangan sangat dihargai

komenlah dengan berhemah kerana komen anda mencerminkan peribadi dan perwatakan anda :)

komenla menggunakan nama anda atau nama samaran. komen tanpa nama tidak akan dipublish. sekian