TIPS SEO : Cara Mendaftarkan Blog Di Search Engine Google, Yahoo, Bing, dan AOL Search



Salam sejahtera dan salam pembuka kata, Entri kali ini, RR inginkan kongsikan dengan u all semua tips berkaitan SEO, tips SEO kali sangat mudah untuk diapplied oleh kesemua newbie dan pasti ramai juga blogger lain tidak menyedari betapa pentingnya tips ini. Untuk pegetahuan anda semua mendaftarkan website/blog ke search engine merupakan  1 perkara yang tersangat penting.

Hal ini sangat berguna terhadap SEO kerana SEO ini sangat penting bagi
mengoptimasikan dan memaksimumkan lagi kemunculan  website/blog anda di dalam search engine. dan kesemua ini tips ini telah RR applied. info ini telah RR jumpa di sebuah forum SEO antarabangsa. dan hasilnya setelah  RR praktikkan RR mampu menarik hampir 2000 u.v trffic dr search engine je untuk carian keyword redzuan minhat, norazlina redzuan, redzuan blogspotserina redzuan, dan carian berkaitan redzuan,.

itu baru carian berkaitan redzuan belum lagi carian keyword yang lain untuk entri di blog redzuan-ridz.

Seperti yang kita maklum, google merupakan search engine yang paling banyak digunakan pada masa ini. Namun, selain mendaftarkan website/blog anda ke google, anda juga perlu mendaftarkannya ke beberapa search engine lainnya yang sudah terkenal
Search engine selain Google yang terkenal dan sering juga digunakan pelayar internet antara lain adalah Yahoo, Bing, dan AOL Search. Cara mendaftar website ke search engine tersebut akan RR dijelaskan satu persatu di bawah ini.

Sebelum mendaftarkan website anda ke search engine, sebaiknya anda buatlah beberapa post entri terdahulu kemudian dipublishkan di blog anda. Selain itu juga terapkan tips-tips dasar SEO, seperti tambahkan meta tag pada html anda supaya mesra SEO.Hal ini penting agar website/blog anda akan diterima dan segala entri anda  ditemui dan dircrawl oleh spider robot di search engine tersebut, dan akhirnya anda akan dapat menarik traffik yang banyak melalui search engine. di Bawah ini RR kongsikan langkah2 mendaftarkan website/blog ke search engine Google, Yahoo, Bing dan AOL search

Google
  1. Kunjungi http://www.google.com/addurl/.
  2. Masukkan alamat/url website anda (jangan lupa http:// nya).
  3. isikan vericification kode yang muncul.
  4. Klik tombol Add URL.
Yahoo (perlu register dulu)
  1. Kunjungi http://siteexplorer.search.yahoo.com/submit.
  2. Klik tulisan "Submit a Website or Webpage".
  3. Masukkan URL website anda pada kotak yang disediakan.
  4. Klik tombol Submit URL.
Bing
  1. Kunjungi http://www.bing.com/webmaster/SubmitSitePage.aspx.
  2. Tulis kode anti spam yang tampil.
  3. Isikan URL website/blog anda (dengan http://).
  4. Klik tombol Submit URL.
AOL Search
  1. Kunjungi http://www.aol.com/
  2. Klik tulisan "Add New Link" yang ada di sidebar kiri.
  3. Isikan URL dan label website anda.
  4. Klik tombol Add.
* Kalau tak kelihatan tulisan "Add New Link" disidebar kiri korang boleh submit url blog korang untuk AOL search. korang klik je kat SINI  .


p/s : kalau entri ini bermanfaat sila la ye komen, penat aku menaip share ilmu ni. huhuhu, sepatah dua kata pun ok jgak :)kalau ada pandangan or info tambahan sharela ye di kota kome kat bawah.

30 ulasan:

  1. cayalah bro! aku mmg taktau apa2 psal ni...
    hmm. sedih nye

    BalasPadam
  2. mekasih RR..mmg sgt2 berguna...
    sebelum nie efa xtau pun cara nk buat SEO nie..huhu skg dh ok.tQ :)

    BalasPadam
  3. sume ct dpt wat..tp yang bawah sekali..xdpt lah..xtahu lah kalau ct juling sampai xjumpe perkataan tu...plizz...bantu

    BalasPadam
  4. @c-tea

    untuk AOL try submit kat website ni :
    http://searchenginez.com/submit.html

    BalasPadam
  5. thanks for the tips, bro :)

    BalasPadam
  6. masa mula2 dulu aku ping kat sume tempat tu..lepas tukar dot com aku tak buat lagi..kat google je buat. hehe..

    BalasPadam
  7. best la tips nie..hehehe.. Good info...

    saya dah follow blog nie....hehehe

    BalasPadam
  8. salam wan wah tips yang baik ni terima kasih wan :)

    BalasPadam
  9. google ngn yahoo je dapat sumit..
    bing bile sumit email kateye x wujud email adreses ye..
    AOL pening lak nak mnarik.. @.@
    papepun TQ.. ^^

    BalasPadam
  10. tq for sharing this.
    :)
    dah add kat google.
    ntah betul ke tak i isi tu.
    hantaaamm saja.

    BalasPadam
  11. trimas bro!
    mmg xtau pape pasal ni(newbie).. :D

    BalasPadam
  12. memang very good.. thanks.

    BalasPadam
  13. thanks la abg redz memang manfaat habis..tgh try ni :)

    BalasPadam
  14. thanx for da info...

    aq dah baca walaupun masih blurrr2 huhu..

    BalasPadam
  15. thx for the info


    Singgah & Follow Blog Labi-Labi NineMustafa
    & JariPlastik

    BalasPadam
  16. Waaa!~ Berguna tips nie. Kepada semua leh check kat cnie utk tgk di mana page anda di index kan:
    http://tools.seobook.com/general/spider-test/

    BalasPadam
  17. ridz, traffic boleh up ke kalo add new link kt aol?

    BalasPadam
  18. Salam kenal..infonya bermanfaat :)

    BalasPadam
  19. terima kasih....
    info menarik.....
    NEWBIE

    BalasPadam

tinggalkan komentar anda jika entri ini bermanfaat dan menarik untuk anda. segala pandangan sangat dihargai