SEGMEN TRICK: CARA MENINGKATKAN KELAJUAN BROWSER MOZILLA FIREFOX



 



Salam untuk entri kali ni aku ingin kongsikan trick cara untuk speed up kan browser mozilla firefox. sebelum ni aku pernah kongskikan trick cara melajukan internet sebanyak 20% untuk pengguna windows XP. yang belum baca boleh KLIK  SINI


aku  cadangkan kepada  semua seeloknya  beralih la menggunakan mozilla firefox sebagai platform untuk surfing  internet.kerana dengan mozilla korang akan melayari internet dengan lebih laju, lancar dan banyak applikasi tambahan pilihan jika kita beralih ke firefox. Banyak plugin mozilla korang boleh download untuk meningkatkan lagi capability browser mozilla firefox ni. Apa yang menarik ciri keselamatan yang ada pada browser mozilla juga sangat  berkesan menghalang segala jenis pop-up.

 
orait yang already 'using' mozilla boleh la apply trick ni.  Dijamin 100% berkesan dan kesan sampingan hanya 1 je iaitu internet korang akan loading dengn lebih laju kalau dibandingkan sebelumnya..Kalau korang rasa curious and was-was  try dulu trick ni. Tapi make sure korang  tak miss step yang diterangkan

Orait,  firstly  pergi ke URL bar,( url address)   taip atau copy dan paste  perkataan about:config. dan tekan enter , korang akan dibawa ke bahagian configuration “menu” di mana disini korang boleh tukar/adjust parameter Firefox.

Kemudian sila cari code seperti aku tunjukkan kat bawah. korang akan lihat value yang berlainan. Tukar menjadi seperti di bawah hanya double klik dan ubah value tersebut.

 
Cari Code:
 

browser.tabs.showSingleWindowModePrefs – true
network.http.max-connections – 48
network.http.max-connections-per-server – 16
network.http.max-persistent-connections-per-proxy – 8
network.http.max-persistent-connections-per-server – 4
network.http.pipelining – true
network.http.pipelining.maxrequests – 100
network.http.proxy.pipelining – true
network.http.request.timeout – 300


Selepas itu,  letakkan mouse korang di mana-mana bahagian kod tertera seperti diatas. sila  right klik kemudian pilih NEW  dan kemudian pilih Integer. Pada name tukar menjadi nglayout.initialpaint.delay dan tukar value kepada  0 .

last step just refresh kembali browser firefox dan lihat perbezaan dari segi kelajuan loading dan surfing. aku da try step ni dan memang berkesan melajukan lagi surfing dan loading internet .


sumber : Di olah ke bahasa Melayu  dr  http://www.online-tech-tips.com

  
p/s :untuk menambahkan lagi speed surfing mozilla firfox, korang boleh la downoad plugin fasterfox aku jamin memang browser mozilla korang mesti laju. aku dah try  dan memang berkesan. dan yang penting tiada kesan sampingan

28 ulasan:

  1. Saya pengguna tegar Firefox.Thanks Bro dengan info bagus nie...

    Kedai online penjara Rusia

    BalasPadam
  2. w pulakk biasa guna opera, boleh tahan jugak lajunya. google ni kdg je. ^^

    BalasPadam
  3. cmne tu.....tak dpaat pun nak wat

    BalasPadam
  4. salam,thanks atas perkongsian ! aku da buat,and mmg laju.hee


    eh bro,if nak komen blog aku,ko tgok kat blog post,top left,ade nombor kan ?

    situ la tempat komen :)

    BalasPadam
  5. aku pengguna tegar chrome..
    bagi aku tak penting add on tu semua..
    yg penting SIAPA yg mggunakannya..
    kalau tak reti PC things, tak guna juga..

    BalasPadam
  6. Salam bro..hac sebenarnya kurang arif ttg kelajuan utk browser firefox ni..hac tak faham sgt walaupun dulu rajin pakai firefox..
    mana dapat setting ni ye?
    terbaik laaa..serius.. :)

    BalasPadam
  7. meh aku nak komen sepatah dua kata.
    seryes aku taka paham! hahahahak

    BalasPadam
  8. Salam bro..
    bro pakai shoutbox ape?
    c-box ek?
    saje nk inform yg office mr.hac dah block semua shoutbox..(cter lme ni)
    so mr.hac guna 1 software utk unblock balik semua restriction tu..
    malangnya ada sesetengah website/shoutbox yg ia tak boleh nak retrieve cthnya c-box..
    so mr.hac nk bagitau yg mr.hac xdpt nk tinggalkan jejak la..jgn cakap mr.hac xdtg singgah plak ya.. :)

    BalasPadam
  9. ok.kalu da laju, na tuka kepada ape y ridz cdgkan tu, agak agak brtambah laju ta? llalalalaa

    BalasPadam
  10. Arol dah cuba buat. Tapi code pertama dan terakhir tak ada lah. :( Macam mana erk?

    BalasPadam
  11. akak tak paham apa benda kamu suruh tu..
    kalau suruh buat layang2 ke tau la..
    heheh...

    ok2..
    tak paham pun satgi akak nak cuba jugak..

    BalasPadam
  12. tak keluar pun macam kod tu..
    kod tu nak cari kat mana??
    tak de pun..:(

    BalasPadam
  13. google chrome is the best...hehe:P

    BalasPadam
  14. well, klu kena marlware or keyloagger, still internet boleh jadi quiet slow

    BalasPadam
  15. thanks atas tips ini..
    boleh try..

    BalasPadam
  16. browser.tabs.showSingleWindowModePrefs-true tak jumpe la bro

    BalasPadam
  17. khairul Idlan4 Mac 2013 6:58 PTG

    Tq..info yg diberikan

    BalasPadam

tinggalkan komentar anda jika entri ini bermanfaat dan menarik untuk anda. segala pandangan sangat dihargai