( PAKEJ SUPER ADS ) KLIK SINI UNTUK BERIKLAN

SEGMEN TRICK : CARA MENINGKATKAN KELAJUAN INTERNET ( LOADING PAGE) SEBANYAK 20%


Salam sejahtera dan hope anda semua ceria hendaknya. orait entri kali ni saya nk kongsikan dengan anda semua 1 trick untuk melajukan internet. Sebagai seorang blogger kelajuan internet sangat penting. kalu korang xde bajet nak pakai unifi or streamyx boleh la korang apply trcik ni  :)  

But trick ni hanya boleh di apply oleh mereka-mereka yang menggunakan window xp. trick ni actually berkesan untuk melajukan loading pages website or blog yang korang semua singgah. kalau video loading still tetap sama sperti kelajuan asal speed internet korang. korang nak try boleh follow langkah-langkah kat bawah ni  ;) 


1. Mula-mula pegi kat Run pastu click Run.

2. Taip kat dlm ruang disediakan: gpedit.msc

3. Click OK.

4. Ni dah kira masuk kat registry, pastu click Computer Configuration.

5. Kemudian click Administrative Templates.

6. Seterusnya click Network.

7. Dan kemudian click QoS Packet Scheduler.

8. Pastu click Limit reservable bandwidth.

9. Kita akan sampai ke Limit reservable bandwidth Properties.

10.Kat setting tu ubah jadi Enabled.

11.Kat bahagian Bandwidth limit(%) tukar jadi 0 (sifar).

12.Last sekali click Apply dan tekan OK.


kalau korang still xberapa jelas and blur kat bawah ni  sreenshot langkah-langkahnya.





 




untuk hasil yang lebih efektif sila restart lappy or pc korg. dan lepas tu cuba bandingkan sebelum dan selepas korang apply trick ni :)

p/s : aku da try and mmg berkesan untuk percepatkan loading page web or blog. dan yang pastinya trick ni tidak memberi sebarang kesan smapingan kepada laptop or pc. kalau entri ni brmnfaat komen la ckit,  sepatah 2 kata pun ok jgak :)
(PAKEJ STYLEZ ADS)klik sini untuk beriklan

54 ulasan:

  1. takleh pun bila type GPEDIT.MSC dia kuar mcm warning lak.. said windows cant find GPEDIT.MSC...

    BalasPadam
  2. @Hannan Al-Qudsey pergi kat menu start and then klik kat run , and then taip. gpedit.msc

    BalasPadam
  3. nice2..nk cuba la...

    jom2 singgah my blog....
    http://zubir5588.blogspot.com
    http://bicarakatacinta.blogspot.com

    BalasPadam
  4. sila taip gpedit.msc huruf kecil bukan huruf besar tadi sy silap dgn paparkan huruf besar sy da btulkan. huruf kecil ye gpedit.msc

    BalasPadam
  5. wah,, bagus ni,, nice trick,, thnc for sharing ridz..

    BalasPadam
  6. windows 7 home premium x le guna trick ni sbb x de featurenya .. klu kata bole tlg tunjukkan caranya

    BalasPadam
  7. info terbaik bro . nanti gua try2 :)

    BalasPadam
  8. k. sya baru je berjaya buat tu... thanx erk!

    BalasPadam
  9. hahaa.. dah lama tak guna trick2 camni. masa belajar dulu selalu trick nak guna internet free.

    happy blogging

    BalasPadam
  10. wow ! nk cube la ..
    cepat loading 60% tak de ke ? uhuhu

    BalasPadam
  11. ,=====,o00o Ponn..Ponn.Ponn..
    //__l_l_,\____\,__
    l_---\_l__l---[]lllllll[]
    _(o)_)__(o)_)--o-)_)___
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    Salam Persahabatan kami datang ziarah blog anda
    http://firestartingautomobil.blogspot.com/
    http://bukandoktorveterinar.blogspot.com
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

    wooooooo aku terpanggil nak cuba try test pasal aku hadapi masalah tersebut.... terima kasihhhhh banyak banyak bebbbbb.... bagus sangat ko membantu....

    BalasPadam
  12. nice info..memang dah lama guna..memamg ok..

    BalasPadam
  13. hey, betul ke nie?? erm...
    try2 lu k.. (=

    BalasPadam
  14. ala..untuk xp ha.?
    w7 xleh.?huhu.
    pape pun nice info.
    tengs for sharing

    BalasPadam
  15. ala..untuk xp ha.?
    w7 xleh.?huhu.
    pape pun nice info.
    tengs for sharing

    BalasPadam
  16. @syafiQakarim ni utk windows xp je. kalau windows 7 rasanya da xperlu da nk ybah setting apa utk speed up internet. sbb mmg windows 7 da mmg laju connection speed up internet.

    BalasPadam
  17. best trick ni. bagus bro. Tapi untuk win 7 registri dah compact. tak perlu buat rite? Just Win Xp pro/sp3 dan win2003+. Xp home xde group policy ni. boleh downlod 'gpedinst.bat' dan install secara manual. Tp ade lg ke yg pkai home xp? heheh..

    Jangan laju2 sgt online. Nanti kene speedtrap. keh3..

    (^___^)

    BalasPadam
  18. wahhhhh!nice entry by mr redz... :D

    BalasPadam
  19. dh try..thanks..memg bagus sangat info ni..sape2 yg pakai berukband memg patut try..memg loading laju skit dr sbelumnya...thanks sangat

    BalasPadam
  20. dah cuba ni kat windows 7... saje nak tengok ada effect tak. thanks for sharing.

    BalasPadam
  21. wah... bagus nya...nak try nnt ne.... harap2 dapat dan tidak ada kesan sampingan ne...huhu

    http://kenchenys.blogspot.com

    BalasPadam
  22. tak berani aku nk buat...lgpn ni laptop abg aku... kang ada apa2 lak pyh nnti...

    BalasPadam
  23. eh pic kat tepi dh tukar dh ???
    sihat je . dah makan . hehe
    jalan2 kejap la kat sini

    BalasPadam
  24. @redzuan takboleh jugak la red.. hunny dah try before.. someone teach me.. siap buat citrix lg kt pc hunny. this window cant allowed..

    BalasPadam
  25. dah cuba tapi masa klik network, xde pulak QoS Packet Scheduler . kecewa :'(

    BalasPadam
  26. salam..kenapa value jadi 0?kenapa bukan 100?

    BalasPadam
  27. lepas neh wat trick untuk windows 7 plak ya..

    BalasPadam
  28. ok aq nak cuba juga sekarang.. thanks bro

    BalasPadam
  29. ridz, nk tanya, kalo windows 7 ultimate boleh x?

    BalasPadam
  30. bukan limit 0 ke?

    http://www.daniweb.com/hardware-and-software/networking/threads/84433

    BalasPadam
  31. memang selalu buat tapi tak pasti laju ke tak...

    BalasPadam
  32. memang bagus la bro.........tq for info.

    BalasPadam
  33. zamrisz rockersz4 Oktober 2011 2:30 PTG

    wah...betulah..terbaik...terima kasih,

    BalasPadam
  34. Rhafiq Pakai Toncet5 Oktober 2011 8:55 PTG

    dah dpt...makaseh bro...buffering youtube dpt ke

    BalasPadam
  35. meh singgah blog sya, n tlong cadangkan apayg mnarik tukblog sya,pleaeeees

    BalasPadam
  36. really well written! are you a professional author?

    BalasPadam
  37. mantap...hahaha...
    blog ni cukup ngan informasi...
    penulisan yg menarik minat saya ..
    tahniah bro..

    BalasPadam
  38. mana dapat tu, bila taib gpedit.msc eror tia

    BalasPadam
  39. maaana dpt tu, lau ku taib gpedit.msc eror tia

    BalasPadam

tinggalkan komentar anda jika entri ini bermanfaat dan menarik untuk anda. segala pandangan sangat dihargai

komenlah dengan berhemah kerana komen anda mencerminkan peribadi dan perwatakan anda :)

komenla menggunakan nama anda atau nama samaran. komen tanpa nama tidak akan dipublish. sekian