( PAKEJ SUPER ADS ) KLIK SINI UNTUK BERIKLAN

SEGMEN KERETA :10 MODEL KERETA FERRARI TERBAIK DI DUNIA




untuk entri kali ni sy akan bawakan 1 segmen  baru di blog sy. segmen kereta. but for dis entri sy ingin mmbawa anda semua mengenali 10 model terbaik kereta ferrari didunia.
sedikit info ttg ferrari : ferrari pertama kali menghasilkan kereta pada 1926. dr berpuluh model kereta yg pernah dihasilkan ferrari. inilah yg terbaik. Jom  tgk 10 model ferrari trbaik dunia yg sporty lagi cun melecun ni ;)

1. Ferrari 250 GTO
Dihasilkan untuk perlumbaan GT racing. Bodynya berdasarkan konsep old school, dan retro. Jentera 3.000 cc V12 sangat sangat popular di era 60-an.


2. Ferrari 365 GTB
Ferrari yang satu ini sangat popular di era 70-an. Jentera berkapasiti 4.390 cc V12 yang boleh menghasilkan tenaga 352 bhp (262 kW).Desingnnya sangat futuristik


3. Ferrari F50
Dihasilkan pada tahun 1995-1997 hasil kemajuan antara F40 dan Enzo, menghasilkan prestasi jentera terbaik di kubu Ferrari. Jentera berkapasiti 4.700 cc boleh menghasilkan tenaga 513 Hp pada 8.000 rpm. Kereta ini bergerak hingga kelajuan maksimum 200 mph. Casisnya dihasilkan berdasarkan casis Formula 1

.
4. Ferrari Enzo
Siapa yang tidak kenal Ferrari Enzo. Kereta yang dikeluarkan pada 2002 itu menjadi kereta paling lajua pernah dicipta Ferrari.Ciri-cirinya diadaptasi dari Formula 1. dibalik bonetnya terdapat mesin berkapasiti 6.000 cc V12 yang digabungkan dengan 6 semi automatik.


5. Ferrari F40
Kereta ini dihasilkan sejak tahun 1987-1992. Ferrari mengesahkannya sebagai kereta terpantas dan kereta paling laju ketika itu.


6. Ferrari 246 Dino
Dihasilkan pada 1968, kereta ini menjadi kereta yang sangat popular di era-nya. Bentuknya memang sangat tidak menyakinkan. Namun disebalik bonetnya terdapat mesin yang dikatakan cukup bertenaga. Ada 2 pilihan mesin iaitui 2.400 cc 6 silinder dan 3.000 cc dengan 8 silinder.


7. Ferrari 275 GTB/4
Pertama kali diperkenalkan pada Paris Motor Show di 1966 dan terus dihasilkan hingga 1968, kereta tersebut menjadi kereta Ferrari yang dikatakan sebagai supercar terlembut kerana dengan tingkat getaran yang cukup rendah diantara kereta Ferrari yang lain. Di sebalik bonetnya terdapat mesin berkapasiti 3.300 cc 4 -cam V12.


8. Ferrari 360 Challenge Stradale
Barisan kereta Ferrari semakin lengkap dengan adanya kereta ini. Dihasilkan pada tahun 1999-2005, Ferrari 360 menjadi kereta Ferrari dengan pemanduan terbaik. Namun jututera Ferrari mengharapkan kereta itu tidak digunakan untuk berlumba-lumba di jalan. Sebab teknologi yang teraplikasi pada 3.600 cc V8 dapat membahayakan penggunanya.


9. Ferrari 166MM Inter
Bentuknya sangat futuristik. Namun kereta ini dikategorikan sebagai kereta sport. Terdapat mesin berkapasiti 2.000 cc berkonfigurasi V12 disebalik bonetnya. Hanya ada 39 unit di dunia yang dihasilkan pada 1948–1953. Kereta ini juga menjadi kereta dengan rekaan terbaik.


10. Ferrari F355
Dihasilkan pada 1994-1999, F355 menjadi pemangkin F369. Mesin yang diusung 3.500 cc V8 DOHC yang digabungkan 6 percepatan berteknologi gearbox Formula 1 sehingga menjadikan kereta tersebut kereta terbaik ketika itu. Ada 3 jenis kereta versi yang disediakan iaitu F355 Spider, F355 GTS dan F355
  
sumber : di olah  ke bahasa melayu dr website http://sportales.com/racing/


p/s:  amcm cun kn? kalau kerja dengan goverment cmfirm 3 keturunan pun blum mmpu beli sbjik ferrari. huhuhu. hrga mahal gler kot juta beb. yela mau xmhal almost kereta ferrari handmade making .

(PAKEJ STYLEZ ADS)klik sini untuk beriklan

22 ulasan:

  1. ehem2... brader... Ferari Italia mana? keta no 1 duni 2009 tu,.. =.=

    BalasPadam
  2. nk beli jugak la 1..tp yg mainan je mampu..hahaha

    BalasPadam
  3. Tungau : gua pun xpasti kenapa FERRARI ITALIA xsenarai. mmg model FERRARI ITALIA dilabel kereta no 1 dunia . artikel pasal ni gua dpt di website sportale/racing.

    BalasPadam
  4. lerr... Rasa org yang tulis artikel ni tak cukup bajet kot nk tulis pasal Ferarri Italia... hahahahah

    BalasPadam
  5. F40 terbaeek dude!!

    Just blogwalking from PangkahBulat!!!
    Jom layan entry terbaru!!!
    http://pangkahbulat.blogspot.com/

    BalasPadam
  6. Tungau : tula pasal.wahahahaha

    BalasPadam
  7. elieynz. mmg lawa kalau sy sy pilih model F40 mmg masyuk kalau dpt sebijik :)

    BalasPadam
  8. wa... nak sbijik gak.,... nak nak gak nak nak

    BalasPadam
  9. kentang panas : aku ada idea bro, apa kata kita majukan bisnes kentang panas, franchise kn 1 dunia. cmfirm lpas tu boleh beli ferrari sebjik. huhuhu. jgn ambik ati gurau je bro.. kih3

    BalasPadam
  10. mmg minat gile ah ferarri ni.. lawa!

    BalasPadam
  11. nak bli tapi nanti member pinjam lak

    BalasPadam
  12. popolita : sy pun minat jgak ferrari model F40 , serius cun kot ;)

    bloggerman : yeke bro. huhuhuhu.

    BalasPadam
  13. bila la nak merasa beli sebijik yang sendiri punya.

    BalasPadam
  14. waa....sangat meminati kereta ferrari.....
    tapi nak beli memang tak mampu....
    dalam mimpi pon belum tentu muncul...ekeke...

    BalasPadam
  15. Fuh!..meleleh air liur tengok ferrari~ aha..=_=...mampu kew? try dulu..muda lagi nie ahaha..tpi MEMANG SUSAH..harap2 murah rezeki huuuuuuuuu..amiinnn

    BalasPadam
  16. ape klebihan ferrari f40??xde pape pon??

    BalasPadam
  17. aku 5 kerete ferrarri...bli kt stesen minyak shell..haha

    BalasPadam

tinggalkan komentar anda jika entri ini bermanfaat dan menarik untuk anda. segala pandangan sangat dihargai

komenlah dengan berhemah kerana komen anda mencerminkan peribadi dan perwatakan anda :)

komenla menggunakan nama anda atau nama samaran. komen tanpa nama tidak akan dipublish. sekian