Kebenaran Banjir Zaman Nabi Nuh Sampai Ke Nusantara

 Banjir Besar di Zaman Nabi Nuh A.S
 
Assalamualaikum buat semua pembaca blog redzuan ridz. Entri kali ini saya tertarik ingin berkongsikan dengan sahabat semua mengenai banjir besar yang berlaku pada zaman Nabi Nuh A.S . apa yang ingin saya kongsikan kali ini mengenai satu bukti menarik dimana banjir besar yang terjadi pada zaman Nabi Nuh A.S turut sampai sehingga ke rantau Alam Melayu atau Nusantara .

Banjir besar dunia (Bencana Nuh), berdasarkan penemuan-penemuan geologi dianggarkan terjadi sekitar tahun 11,000 SM atau 13,000 tahun yang lalu.

Bencana Nuh ini juga melanda Nusantara. Hal ini boleh kita buktikan, dengan penemuan, ikan spesifik yang bernama ikan belido, di dua pulau yang berbeza, iaitu Sumatera (sungai musi) dan Kalimantan (sungai kapuas).

Dan hujah mengenai bencana banjir Nabi Nuh sampai ke Nusantara dikuatkan lagi apabila , Pulau Sumatera dan Kalimantan, dahulunya bersatu, dimana sungai musi dan sungai kapuas, merupakan anak sungai, dari sebuah sungai, yang pada masa ini berada di dasar laut Selat Malaka. (sumber : Banjir di Zaman Nabi Nuh dan Forum Diskusi Banjir Nuh)

Berdasarkan ilmu Geografi, Pulau Jawa, Sumatera, Kalimantan dan Melaka dipisahkan oleh laut yang cetek. Dikatakan sebelum terjadi bencana Nuh, pulau-pulau itu berada dalam satu daratan, yang disebut Pentas Sunda (Sunda Plat).

Beberapa orang ilmuwan, diantaranya Profesor Aryso Santos dari Brazil, menduga Pentas Sunda ini, dahulunya merupakan benua Atlantis, dan dikawasan ini terletaknya Kota Atlantis yang masyhur itu yang sehingga kini masih  menjadi misteri kewujudannya seperti disebut-sebut Plato di dalam bukunya Timeus dan Critias.


Peradaban Tinggi Masa Lalu

Berdasarkan kepada penemuan naskah kuno di dalam Piramid Besar Cheops, yang mengatakan piramid dibina ‘pada waktu gugusan bintang Lyra berada di rasi Cancer’. Menurut sejarawan, Abu Said El Balchi, peristiwa tersebut terjadi sekitar 73,300 tahun yang lalu.

Dan dalam masa yang sama ,k emajuan teknologi di masa lalu, juga boleh dilihat dan dibuktikan dengan  kecanggihan, kapal yang dibuat Nabi Nuh bersama pengikutnya, sekitar 11,000 SM (13,000 tahun yang lalu).


Saya ingin membawa anda berfikir sejenak mengenai betapa hebatnya teknologi  kapal yang dibangunkan oleh Nabi Nuh A.S :

1. Bayangkan kapal ini boleh memuatkan ribuan bahkan mungkin ratusan ribu pasang haiwan dari pelbagai speisis , yang kelak menjadi nenek moyang haiwan masa kini

2. Setiap haiwan mesti ditempatkan sesuai dengan habitatnya. Unta harus di tempat yang panas. Pinguin harus di daerah sejuk. Belum lagi buat binatang-binatang kecil seperti semut, kutu, jangkrik, dll. Semuanya mesti disiapkan tempat khusus. Jika tidak, jelas binatang-binatang kecil itu boleh terinjak-injak oleh binatang-binatang lainnya.

3. Untuk pelayaran berminggu-minggu jelas diperlukan gudang makanan yang besar dan canggih. Kalau tidak, mungkin semua tikus dimakan ular, akibatnya tikus menjadi pupus. Belum lagi makanan untuk harimau, singa dan buaya. Untuk lembu, kambing dan kuda juga harus disiapkan rumput segar.

4. Tempat makanan juga mesti bersih, kerana jika haiwan itu sakit dan mati, haiwan tersebut akan menjadi pupus. Mungkin kita tidak akan dapat melihat lagi di masa sekarang jika di masa itu telah pupus.

5. Bahtera Nabi Nuh juga dirancang  pembinaannya agar tahan terhadap terjahan ombak dan air banjir , yang mungkin 1000 kali lebih hebat dari tsunami. Dan mesti menahan beban  ribuan haiwan.

Di dalam Al Qur’an diceritakan, gelombang air ketika itu laksana gunung, sebagaimana firman-Nya :


”Dan bahtera itu berlayar membawa mereka dalam gelombang laksana gunung…” (QS. Hud (11) ayat 42-43).


Bahkan berdasarkan pendapat, salah seorang cendikiawan Muslim, Ustadz Nazwar Syamsu, didalam siri bukunya “Tauhid dan Logika“, bencana Nuh ini, telah mengakibatkan bergesernya kutub utara bumi, dari Makkah kepada posisinya yang sekarang.

Dengan memperhatikan, betapa dahsyatnya teknologi Bahtera Nabi Nuh ini, rasanya sukar bagi kita untuk mempercayai penemuan Ekspedisi “Noah’s Ark Ministries International” (NAMI) dari Hongkong, yang mengatakan telah menemui ”The Great Noah Ark”, di gunung Arafat Turki, pada ketinggian 4,000 meter, sekitar bulan April 2010.

Hakikatnya, Kapal Nabi Nuh AS merupakan kapal tercanggih yang pernah dibuat dalam sejarah peradaban  manusia. Dan sehingga sekarang ini, kewujudannya masih misteri.3 ulasan:

  1. Nabi Nuh as ni pd zaman Atlantis. Antara tamaddun tercanggih sehingga bandarnya dibuat dari emas yg dihasilkan dari alat berteknologi tinggi. Betul pandangan tuan bahawa bahtera tersebut pasti jauh lbh baik binaannya

    BalasPadam
  2. sebenarnya masih banyak kajian-kajian lain yg boleh dijadikan perbandingan... sbab takut nnti terpesong sejarah..

    BalasPadam
  3. Dari Adam as sampai muhammad saw baru 7800 tahun, bagaimana bisa banjir nabi nuh berada pada 11 ribu - 13 ribu tahun? melebihi 7800 tahun ?? mana mungkin banjir Nuh ini boleh berlaku sebelum adam as? hahahahahahahahahahahaha..........goblok loe

    BalasPadam

tinggalkan komentar anda jika entri ini bermanfaat dan menarik untuk anda. segala pandangan sangat dihargai