Pantang Larang Untuk Kesihatan Tenaga Batin Lelaki
Salam sejahtera buat semua pembaca blog redzuan-ridz. Entri kali ini lebih kepada info kesihatan yang berkaitan dengan lelaki . Seringkali antara kita terlepas pandang dan tidak mengambil endah dalam menjaga kesihatan batin kita terutama lelaki . dan kerana budaya hidup yang kurang sihat sebenarnya mempengaruhi kesihatan tenaga batin dan sekaligus pasti akan memberi kesan dalam hubungan seksual bersama isteri . sebagai contoh mati pucuk , ejakulasi pramatang .

dan faktor ini pasti akan menggangu gugat kerukuann dan kebahagian rumah tangga kerana isteri tidak mendapat kepuasan yang sepatutnya dari suami . so sebgaai lelaki pentingnya kita menjaga kesihtan batin sebagai persdiaan untuk melangkah ke alam rumah tangga kelak

Dan yang pastinya segala apa yang dilakukan mempunyai kesan samada serta merta atau berjangka panjang. Pelbagai pantang larang telah diajarkan oleh orang-orang tua Melayu bagi menjaga kesihatan tenaga batin. Ia bukan bertujuan mengharamkan yang halal tetapi berupa nasihat hasil dari pengalaman orang-orang terdahulu.

#1: Jangan amalkan minum air batu kerana ia mengakibatkan zakar menjadi sejuk serta lembik dan mengakibatkan batang zakar ngilu bila berjima’. Batang zakar harus sentiasa panas.

#2: Jangan makan nasi berulamkan air. Minum air setelah selesai makan nasi, melainkan jika tercekik. Kesannya sama seperti minum air batu.

#3: Usah amalkan makan makanan bersifat sejuk atau telah sejuk atau disejukkan. Ia boleh mengakibatkan air mani cair dan terpancut awal.

#4: Jauhi makan makanan yang kuahnya berlinang kerana ia melemahkan zakar. Jangan terus minum air selepas makan nasi, minum hanya setelah 2 minit suapan terakhir.

#5: Jangan hembus nafas ketika minum, tahani nafas, ini membantu mengelakkan dari mudah lelah ketika jima’.

#6: Elakkan minum air ketika badan sedang panas, selepas berlari atau bekerja berat. Berehatlah terlebih dahulu, sejukkan badan, kemudian baharulah minum air.

#7: Jangan makan kepak ayam daging kerana ia melemahkan zakar. Jangan makan nasi sejuk, panaskan dahulu.

#8: Kurangkan dari memakan Pisang Embun.

#9: Elakkan minum air selepas jam 11.00 malam walaupun air panas kerana ia melemahkan otot pinggang dan membawa sengal badan.

#10: Elakkan dari buang air ditempat air bertakung, carilah tempat yang kering dahulu kemudian buang air besar.

#11: Ini melatih mengawal otot zakar dengan baik. Jangan amalkan melancap kerana ia memaksa mani keluar dan melemahkan zakar.

#12: Jangan bersetubuh dengan perempuan yang jauh lebih tua.

#13: Jangan biarkan isteri menindih zakar ketika tidur. Aliran darah yang sempurna amat perlu pada zakar kerana waktu tidur darah menuju zakar, tindihan dari paha dan lutut yang sejuk membantutkan aliran dan melemahkan zakar.

#14: Jangan buang air kecil di atas tanah atau ketika berendam dalam air.

#15: Jika berumur lebih 30 tahun, elakkan dari jima’ lebih dari 3 kali seminggu, kerana perlu cukup masa membina kembali tenaga batin.

#16: Jangan jima’ di dalam air.

#17: Jangan terus minum air selepas jima’, rehat dahulu 15 minit.

#18: Jangan biarkan pinggang terhentak dengan kuat kerana mengakibatkan mati pucuk.

#19: Jangan biarkan zakar terendam begitu lama selepas klimaks.

#20: Jangan jima’ isteri yang sedang haid kerana mendatangkan penyakit.

#21: Jangan cungkil gigi dengan kemuncut (tangkai bunga lalang) kerana ia mengakibatkan zakar jadi ngilu dan kurang bertenaga.


untuk dapatkan lagi tips penuh download ebook lambat pancut . klik banner dibawah


lambat pancut, tahan lama & lambat keluar air mani

3 ulasan:

  1. no 21 tu betul ke..ada jgk dgr org tua2 cakap

    BalasPadam
  2. fakta no 12 betul ke?Teringat Nabi SAW yg mengahwini Siti Khadijah Bt Khuwailid

    BalasPadam
  3. ak x brape pcaye ngan benda2 camni..blh dikatakan hampir semua ak buat tolak minum air sejuk je..batin ok je..rajin2 lah pegi gym main berat2 terutamanya muscle kt pinggang tu..

    BalasPadam

tinggalkan komentar anda jika entri ini bermanfaat dan menarik untuk anda. segala pandangan sangat dihargai