17 Kebaikan Sujud Dari Sudut Ibadah, Kesihatan, Fizikal dan Sains.
“Hai orang-orang yang beriman, rukuklah kamu, sujudlah kamu, sembahlah Rabbmu dan perbuatlah kebajikan, supaya kamu mendapat kemenangan.” (Al-Hajj: 77)


Assalamualaikum dan salam hormat buat semua pembaca blog ini .Di kesempatan ini, saya ingin kongsikan sedikit tentang kebaikan, kelebihan satu daripada rukun sah solat iaitu sujud...Sebenarnya memang banyak kelebihan  sujud kalau nak diceritakan..tapi di sini terdapat 17 kebaikan sujud dari segi ibadah, perubatan, kesihatan, fizikal dan sains... antaranya adalah sujud mampu :
1. Membetulkan kedudukan buah pinggang yang terkeluar sedikit daripada tempat asalnya.


2. Membetulkan pundi peranakan yang jatuh.


3. Melegakan sakit hernia (sakit otot).


4. Mengurangkan sakit sengugut ketika haid.


5. Melegakan paru-paru daripada ketegangan.


6. Mengurangkan kesakitan bagi pesakit apendiks atau limpa.


7. Kedudukan sujud adalah paling baik untuk berehat dan mengimbangkan lingkungan bahagian belakang tubuh.


8. Meringankan bahagian pelvis.


9. Memberi dorongan supaya mudah tidur.


10. Menggerakkan otot bahu, dada, leher, perut serta punggung ketika akan sujud dan bangun daripada sujud. Pergerakan otot ini akan menjadikan ototnya lebih kuat dan elastik secara semulajadi dan ia juga akan memastikan kelancaran perjalanan darah.


11. Bagi wanita, pergerakan otot itu menjadikan buah dadanya lebih baik dan mudah berfungsi untuk menyusukan bayi serta terhindar daripada sakit buah dada.


12. Sujud juga mampu mengurangkan kegemukan.


13. Pergerakan bahagian otot sewaktu sujud juga boleh memudahkan wanita bersalin, organ peranakan mudah kembali ke tempat asal serta terhindar daripada sakit gelombang perut (convulsions).


14. Organ terpenting iaitu otak kita juga akan menerima banyak bekalan darah dan oksigen.


15. Mengelakkan pendarahan otak jika tiba-tiba menerima pengepaman darah ke otak secara kuat dan mengejut serta terhindar dari penyakit salur darah dsb.


16. Dari segi psikologi, sujud membuatkan kita merasa rendah diri di hadapan Yang Maha Pencipta sekaligus mengikis sifat sombong, riak, takbur dsb.


17. Dari sudut perubatan, kesan sujud yang lama akan menambahkan kekuatan aliran darah ke otak yang boleh mengelakkan pening kepala dan migrain, menyegarkan otak serta menajamkan akal fikiran sekaligus menguatkan mentaliti seseorang.2 ulasan:

 1. maria sofea
  awak telah menyelamatkan saye dari kene marah dgn ustazah....thanks

  BalasPadam
  Balasan
  1. THANKS ! ag tlg aku wat tunasc saintis ! :D Masyehhhhh ~

   Padam

tinggalkan komentar anda jika entri ini bermanfaat dan menarik untuk anda. segala pandangan sangat dihargai