Kisah Azazil Yang Engkar Sujud Kepada Nabi Adam A.S

Assalamualaikum dan salam sejahtera buat semua pembaca setia blog ini. dengan nama Allah yang maha pemurah lagi maha pengasihani saya mulakan entri kali ini. mengenai kisah Azazil ' iaitu penghulu/ ketua bagi sekalian para malaikat yang telah dilaknat oleh Allah s.w.t kerana keengganannya sujud kepada Nabi Adam A.S dan akhirnya telah dilaknat oleh Allah s.w.t . Azazil yang tinggi darjatnya itu telah dihalau dari syurga dan dan diubah nama sebagai iblis laknatullah yang akan menyesatkan manusia sehingga hari kiamat. 


Azazil bukanlah dari bangsa malaikat malaikat, asalnya dari golongan jin yang kuat beribadat. hal ini berdasarkan ayat dalam surah Al-kahfi :

Al-Kahfi [50]  :Dan (ingatkanlah peristiwa) ketika Kami berfirman kepada malaikat: Sujudlah kamu kepada Adam; lalu mereka sujud melainkan iblis; dia adalah berasal dari golongan jin.Iblis pada mulanya bernama Azazil dan tinggal di bumi. Azazil adalah jin yang taat kepada Allah. Dia menyembah Allah selama 1000 tahun, lalu Allah swt mengangkatnya ke langit pertama. Di langit pertama,

Azazil beribadah menyembah Allah swt selama 1000 tahun. Kemudian dia diangkat ke langit kedua. Begitu seterusnya hingga akhirnya dia diangkat menjadi imam kepada para malaikat. Apa pun perintah Allah kepada malaikat juga adalah perintah baginya, kerana dialah imam para malaikat yang memimpin malaikat.
Azazil adalah imam kepada kepada seluruh malaikat. Ibadahnya kepada Allah banyak. Ada riwayat yang menyatakan Azazil beribadah kepada Allah selama 80,000 tahun dan tiada tempat di dunia ini yang tidak dijadikan tempat sujudnya ke hadrat Allah.

Dalam satu riwayat menceritakan, akan malaikat Israfil melihat yang tersurat di Loh Mahfuz ada tercatat satu suratan berkenaan :

“Adanya satu hamba Allah yang beribadah selama 80,000 tahun tetapi hanya kerana satu kesalahan, maka ibadah hamba itu tidak diterima Allah dan hamba itu terlaknat sehingga hari Kiamat”

Maka menangislah Israfil kerana bimbang makhluk yang tersurat di Loh Mahfuz itu adalah dirinya. Maka diceritakanlah Israfil kepada segala malaikat pengalamannya melihat apa yang tersurat di Loh Mahfuz. Maka menangislah sekelian malaikat kerana takut dan bimbang nasib mereka. Lalu kesemua malaikat datang menemui Azazil yang menjadi imam kepada para malaikat, agar Azazil akan mendoakan keselamatan dunia dan akhirat kepada seluruh malaikat. Azazil pun mendoakan keselamatan di dunia dan akhirat kepada seluruh malaikat dengan doa :

“Ya Allah, Janganlah ENGKAU murka terhadap mereka (para malaikat)”

Malangnya, Azazil lupa untuk mendoakan keselamatan untuk dirinya. Selepas mendoakan kesemua para malaikat, Azazil terus menuju ke syurga. Di atas pintu syurga, Azazil terlihat suratan yang menyatakan :
“Ada satu hamba dari kalangan hamba-hamba Allah yang muqarrabin yang telah diperintahkan Allah untuk membuat satu tugasan, tapi hamba tersebut mengingkari perintah Allah. Lalu dia tergolong dalam golongan yang sesat dan terlaknat”

Lalu Allah Menciptakan Adam a.s., dan memerintahkan malaikat untuk sujud menghormat kepada Adam a.s. Azazil, sebagai imam/ ketua bagi sekalian para malaikat, sepatutnya Azazil lebih dahulu bersujud memimpin para malaikat. Tetapi, dia menolak, kerana dia merasa bahawa dirinya lebih baik daripada Adam. Sementara para malaikat lain terus sujud tanpa dipimpin oleh Azazil.

Bukan sahaja dia enggan sujud, malah sombong dan menjawab kepada Allah :-
Israa [61] Dan (ingatkanlah peristiwa) ketika Kami berfirman kepada malaikat: Sujudlah kamu kepada Adam; maka mereka sujudlah melainkan iblis; dia berkata: Patutkah aku sujud kepada (makhluk) yang Engkau jadikan dari tanah (yang di adun)?

Keengganan sujud ini berpunca dari hasad dengki iblis@Azazil, yang irihati apabila Allah hendak melantik nabi Adam sebagai khalifah di bumi kerana ia dijadikan dari api sedangkan manusia dijadikan dari tanah yang busuk dan melekat. Ia derhaka kepada Allah, takabbur dan lupa daratan.

Maka terhalaulah Azazil dari syurga. Azazil bermaksud "yang dimuliakan Allah s.w.t . Namun namanya diubah kepada Iblis yang bermakna terputus rahmat dari Allah. Apabila Iblis diturunkan ke bumi, dia berjanji akan menyesatkan manusia serta keturunannya.

Israa [62] Dia berkata lagi: Khabarkanlah kepadaku, inikah orangnya yang Engkau muliakan mengatasiku? Jika Engkau beri tempoh kepadaku hingga hari kiamat, tentulah aku akan memancing menyesatkan zuriat 
keturunannya, kecuali sedikit (di antaranya)


5 ulasan:

 1. pernah terdengar nama Azazil ni kt satu movie. lepas ingat balik, rupanya ada dalam cerita XMen First Class.

  BalasPadam
 2. Sekarang kita, anak cucu Adam ramai yang mewarisi sifat sepertinya, sifat sombong dan takabbur!!

  BalasPadam
 3. Ingat ...Bila kita berasa nak buat jahat, jangan buat... ingat itu cobaan Allah untuk menentukan ke imanan kita.Minta doapada Allah supaya dijauhi dari kejahatan.

  BalasPadam
 4. Dengan banyak berzikir syaitan akan lari dan hati menjadi tenang....

  BalasPadam
 5. betullah,saya pernah baca kat satu majalah ni,dosa iblis hanya satu iaitu 'takbur'..betapa disebabkan ketakburannya dia dilaknat sehingga ke hari kiamat dan menjadi penghuni neraka buat selama-lamanya..sia-sia segala amalannya yeng beribu-ribu tahun..dasyatnya sikap takbur ni..Nauzubillah..

  BalasPadam

tinggalkan komentar anda jika entri ini bermanfaat dan menarik untuk anda. segala pandangan sangat dihargai