Ikan Keli Albino Terbesar Di Dunia


Salam sejahtera dan salam hormat buat semua pembaca blog.entri kali ini santai , just ingin  berkongsikan dengan anda mengenai info rekod ikan keli terbesar di dunia. Ikan gergasi seperti tertera pada gambar diatas yang anda boleh lihat ini membolehkan seorang pemancing warga Britain mencatatkan rekod baru. Ikan itu, yang ditangkap oleh Chris Grimmer adalah ikan keli albino terbesar pernah ditangkap oleh seorang pemancing.

Ikan keli terbesar dunia tersebut sepanjang 2.44 meter itu dan seberat 88 kilogram adalah satu kilogram lebih berat daripada yang ditangkap oleh wanita buta, Shelia Penfold, tahun lalu.
Chris, 35, menghabiskan masa 30 minit untuk cuba menaikkan ikan keliberkenaan selepas ia memakan umpannya. Pemancing berasal dari Sheffield itu meraikan kejayaannya mencatatkan rekod baru itu dengan mengadakan jamuan bersama rakannya di tebing Sungai Ebro, berhampiran Barcelona, Sepanyol.
Ikan itu sungguh besar hingga menyebabkan batang pancing Chris bengkok dua apabila haiwan itu memakan umpan palet ikan halibut.

Suasana menjadi riuh di tebing sungai dengan orang ramai bersorak dan bertepuk tangan ketika dia menaikkan ikan berkenaan.Sheila Penfold dari Wandsworth, selatan London, menangkap ikan keli albino seberat 86 kilogram pada Oktober tahun lalu.

Ikan keli terbesar pernah ditangkap di dunia ialah seberat 292 kilogram, Ikan Gergasi Mekong, yang ditangkap di Thailand pada 2005. –

sumber : rencana dari berita harian.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

tinggalkan komentar anda jika entri ini bermanfaat dan menarik untuk anda. segala pandangan sangat dihargai