Burj Al-Arab : Hotel 6 Bintang Yang Menakjubkan !!

Salam pembuka kata dan hopefully anda semua sihat hendaknya. Orait untuk  entri kali ni diri ini tertarik nak kongsikan dengan anda semua mengenai sebuah hotel yang menakjubkan didunia iaitu Burj Al Arab. maybe ramai pernah mendengar nama hotel ni tapi mungkin ramai yang tidak mengetahui yang hotel Burj Al Arab ini tersenarai sebagai hotel ke-3 tertinggi didunia.

Dan tahukah anda hotel ini menelan kos  USD$650 juta (almost RM1.9 Billion) !!! untuk disiapkan.  Hotel Burj Al-Arab ini  berketinggian 321 meter dengan 60 tingkat dan memiliki 18 buah lif.  


 Hotel Burj Al-Arab

In
 panorama hotel dari pandangan udara


Hotel ini terletak di Dubai, UAE. Hotel ni dimiliki oleh  Kumpulan Jumeirah. Pembinaannya bermula pada 1994 dan siap pada 1999, menjadikannya bangunan hotel tertinggi di dunia ketika ini. Burj Al-Arab buat pengetahuan korang semua adalah satu-satunya hotel yang telah diiktiraf sebagai hotel  6 bintang yang wujud di dunia ni. 

so no wonder la hotel ini bertaraf 6 bintang dan pemandangan di hotel Burj Al Arab ini, sangat menakjubkan lagi mengasyikkan mata yang memandang.

.
Pemandangan  waktu malam yang mempesonakan

kat bawah ni aku kongsikan gambar ruang hotel Burj Al Arab yang sangat menakjubkan lagi memukau mata memandang

II
II
II
II
II
II
III
VVVV
VVV
VV
V


Al Falak Ballroom

Restoran Al Mahara



 Atrium

Jacuzzi
.


ruang legar



ruang lobi yang sangat menakjubkan


Royal Suite


 President suite

Gelanggang tenis di puncak bangunan hotel


p/s :  my personal opinion, hotel ni sangat menakjubkan dr segi dekorasi, struktur binaannya dan ruang hotel ini, smua nampak sangat sempurna dan sangat memukau mata yang memandang. kalau honeymoon kat sini memang terbaik..

27 ulasan:

  1. woh~ dasyat gak dubai ni. Tapi design banggunan dah macam menara telekom je? ade ape2 dorang ni? keh3..

    BalasPadam
  2. woww2,terujanye tgk...tak sabar nak g sane...hehe..:)

    BalasPadam
  3. mavles jugakkan? indahnya kalau dpt terjah ke sana... huhuhu

    BalasPadam
  4. ni memang top hotel dalam dunia kot..pernah direview oleh banyak magazine..hahahha..aku la tokey..ekekke

    pompuan dan utube,haram ?

    kapal selam malaysia tak boleh menyelam ?

    BalasPadam
  5. memang terbaik ahh. macam dalam mimpi. tp betul2 wujud natang nih. huhu

    BalasPadam
  6. aku boleh tgk kt blog ni je la kot. nk pegi tu pon tak layak. huhu

    BalasPadam
  7. @woot woot hang tokey hotel ni kah woot2, aku nk lepak 2 malam 2 free boleh. wahahahaha

    BalasPadam
  8. @farzana ariffin ni bukan dlm mimpi, ni betul2 wujud hotel ni. huhuhuhu

    BalasPadam
  9. kat dubai mmg byk bangunan2 pelik+cantik.. tgk dulu kat national geography.. teringin plak nk p.. haha.. hotel ni, dpt tengok gambaq je lah kot T__T

    BalasPadam
  10. cantikknye!!! kalo nk honeymoon kt cneyh nt leyh x?? hee~~

    redz ckp nk doakan jodoh kn,, doa skli jodoh husna bwk dtg cneyh aw.. =P

    BalasPadam
  11. wow! cantiknya.
    agak2 bila la boleh sampai ke sana.

    BalasPadam
  12. CL da lama tau.. kalau bilik suit dy bapak la mahal.. ye la , 6 bintang kan.. sekali bom je hotel tu , rugi la CEO dy. bhaha. sape la nak bawak CL ke sne ,, huk2.. RR , jom bawak CL ke sane .. ! :)

    BalasPadam
  13. WOW !!!! lawalah bahagian dalam hotel tuh..bentuk die pon unik

    BalasPadam
  14. kalau main tennis kat atas tu..banyaklah bola tenis jatuh ke bawahkan..he he he..abaikan soalan ini...selalu dengar 5 bintang..maka 6 bintang ni sangatlah first class...bilalah dapat g hotel cam tu...5 bintang pun tak pernah..inikan 6 bintang...

    BalasPadam
  15. @ummiarissa kalau sy xberani main tenis kat atas tu, silap2 aritu jatuh kat bawah cmfirm arwah..huhuhu

    BalasPadam
  16. menarik!

    ni klu nak cek in nih baoa riban 1 malam nih???

    mahal...mahall.......;D

    BalasPadam
  17. dashyattttt!! Tapi kapal Oasis OF the seas aku lagi best ..hak2

    BalasPadam
  18. ridz.. ko buat entri ni nak suruh aku gi sana ke?? kehkeh,., aku mane mampu der.. tapi mmg gempak la.. dapat tido 1 malam mmg syok.. :p

    BalasPadam
  19. @Fariq hahahahaha, lawak la ko fariq, ko suruh kodet sponsor. kihkihkih

    BalasPadam
  20. perghh..memang menarik.
    Agak2 ada tak hotel mcm ni kt malaysia dgn rates yg berpatutan? heheh.

    BalasPadam
  21. kalo da dok sini/mmg xnak blk punya da

    BalasPadam
  22. ayhy sy pnah g kt dubai mse sy form 1...
    (ayh sy je la,sy x)hahaha
    dier kate mmg giler tggi bgnn nih...
    tp kn die xsmpat nk msuk lam hotel tuh..
    nk tau sbb per???
    sbb mhl sgt lar...hehehe

    BalasPadam
  23. sepuluh tahun kumpul dwit pon tatau boley g ke tak agy

    BalasPadam
  24. stakat ada 10k xpyh mimpi nk mimpi tido kt hotel ni... xcukup rasanya..

    BalasPadam
  25. haha , maen tennis n bola jatuh ke bawah diorang tak heran , sedangkan suite pon diorang boleh bayar , beratus2 bola tenis dia boleh beli , haha

    BalasPadam

tinggalkan komentar anda jika entri ini bermanfaat dan menarik untuk anda. segala pandangan sangat dihargai