Rahsia Disebalik Tarian Poco-Poco.Benarkah ia Haram ?


Salam wat semua rakan bloggerz. apa khabar anda? . entri kali ini telah mmbngkitkan sy dr lena dan mmbuat sy rasa terkejut. mungkin anda pun trkjut membaca tajuk entri ini kan? mungkin ada yang telah mengetahuinya anyway teruskan lagi pembacaan anda.

arini  saya ingin kongsikan dgn anda semua tentang rahsia disebalik tarian poco-poco yang popular dan glamer sekarang ni ditarikan oleh segenap lapisan masyarakat dr yg muda smpai ke tua yg beragama islam terutama ketika manghadiri kursus, 
senaman aerobik, dan sering juga ditarikan dalam majlis keramaian, minggu haluansiswa dan majlis sewaktu dengannya.



 
gambar tarian poco2 diambil  dr google image
Tarian poco-poco buat pengetahuan anda sebenarnya berasal dari Filipina dan bukanlah berasal dari Indonesia seperti yang kita sangkakan . Ia ditarikan oleh masyarakat yg beragama kristian ketika mereka menghadiri upacara sembahyang mingguan mereka. Lihatlah sahaja bagaimana pergerakannya, yang membentuk tanda SALIB. !!!!!

Mungkin kita semua tak perasan kerana kita suka mengikut-ikut sesuatu yg baru tanpa usul periksa lagi-lagi sesuatu berbentuk tarian dgn muzik mengasyikkan. Inilah cara musuh-musuh islam mengenakan kita sedangkan kita tahu apabila kita melakukan sesuatu yg menyerupai sesuatu agama lain maka kita dikira merestui agama itu seperti amalan yoga yg telah difatwakan haram kerana menyerupai unsur agama Hindu. 
Saya dulu pernah terfikir jgak, kenapa tarian itu dimulakan dari kiri? Dan apa jenis senaman ini? Relevankah tarian ini, yang kelihatan seperti tidak siuman kerana seolah-olah seperti membentuk satu kombinasi pelik.  dan bila saya perhatikan dengan teliti video tarian ini dari sudut atas jelas bahawa ia membentuk simbol salib. anda nk tgk search je kat youtube taip keyword tarian poco-poco
Saya menyeru kepada diri anda semua supaya mengambil inisiatif untuk tidak lagi menarikan lagi tarian ini yang ternyata mensyirikkan Allah tanpa kita sedar. Dan paling utama memohon keampunan daripada Allah S.W.T atas kejahilan kita tentang perkara ini sebelum ini.  dan sy sendri pun pernah menarikan tarian ini ketika di minggu haluansiswa kerana kejahilan sy dan tidak mengetahui apa sebnarnya diseblik tarian ini. celaka la agen2 laknatullah ni, sy pun da trkena :(


sources : kredit to pakarhowto.com /sumber diolah ke bahasa Melayu dari website ini


p/s:  kalau korang ada laman sosial sebar2kanlah ye info ini. share info ini.  inilah cara terbaru musuh2 islam, dajal2 kecil ni menggunakan tarian as senjata halus untk memesongkan akidah umat islam sekaligus menjahanamkan umat islam dan agama islam. 

21 ulasan:

  1. First time aunt T dgr tarian poco2. Tq untuk info menyediakan kita dr membuat perkara yg melanggar aqidah. Kadang2 kita terlepas pandang.

    BalasPadam
  2. saye mmg anti dengan tarian poco2...ada kisah paling saya takkan lupe smp bile2....penari poco2 telah merampas bapa saya dari keluarga kami.....hate it!!

    BalasPadam
  3. prnh baca yg poco2 tu haram..mngarut je poco2 ni..nape la rmai sgt yg ske..

    BalasPadam
  4. daria : yeke citer la ckit nak tau jgak. ape da jd ? mcm cara dajal-dajal kecik ni guna nk hncurkn islam. dr medan perang smpai medan cyber, budaya yg mrosakkan akidah pun dorg gunakn sbg snjata juga. #@$@%$$##%

    BalasPadam
  5. my parents divorce a year ago because of that poco2 lady....mula2 my dad cuma lepak kedai makan tu dengan kawan2 dia..tapi lelama that poco2 lady goda my dad then he fall in love with that lady and dgn dia2 skali dok poco2 tetiap mlm kat situ...ish malas nk ingat lah..now my dad pun dah kawin ngan that poco2 makcik...we now lose our beloved dad and my mom lose her beloved x-husband...tapi, saya masih dlm process nk terima ayah dlm hidup saya semula, coz, saya tetap anak ayah.... :(

    BalasPadam
  6. ler....haram yer. mcm mana blh x perasan yer.....nasib aku tak join poco2.....

    BalasPadam
  7. masa plkn kena buat..
    bila dah masuk belajar baru tau poco2 ni haram..
    waaa~~

    BalasPadam
  8. ohh, dari zaman hani dok asrama lagi ha benda ni kecoh haram. tapi tetap implement kat setiap program. aish =__=" tak de langkah2 kerajaan amek, jbtn agama islam pon xde pape ke?

    BalasPadam
  9. teori konspirasi..sbb takde bukti kukuh la jabatan islam takde buat ape..

    Jejaka Terhangat: Jom Pekena ABC Di Oasis, Mid Valley.

    BalasPadam
  10. pernah gak dgr pasal poco2 nie haram..tp x der plak dgr aktiviti nie disekat oleh pihak berwajib..

    Rasanya tanda salib tu tiangnya panjang sebelah bawah..klu nk diikutkan pergerakan tariannya kiri, kanan, depan belakang sama jer jumlahnya..
    klu ikut tanda salib mesti pergerakan ke depan atau ke belakang stepnya lebih..

    Entah lah..sya pun kurang arif menda2 nie...

    BalasPadam
  11. eira de dgr jgak n prnah jgak trikan poco2 ni sbb x cnfirm..so,skrang da xmo wt ag cox da cnfirm mmg HARAm..thanx ye.. :)

    BalasPadam
  12. saya pun mengira ini dari negara saya Indonesia. Ternyata selama ini salah dan saya pun pernah beberapa kali menarikannya. thanks sudah share & saling mengingatkan..

    BalasPadam
  13. astaghfirullah ! skola sy slalu mnarikan tarian nie..=='
    mohon share ! :D

    BalasPadam
  14. HUH..nasib baik anti dgn tarian nie.Kadang-kadang,mak cik pun dok menari benda nie.Tulah buktinya bukan remaja aje mudah terpengaruh,orang yg berusia pun same...

    BalasPadam
  15. orang kita kalau bab pesta,berseronok,parti memang no 1...x penah nak pikir halal haram...kadang2 yg tua lebih teruk...

    BalasPadam
  16. Patutpun saya juga ada perasan kenapa gerakan tarian ini membentuk seperti bentukan palang tapi tak terfikir pulak lambang salib rupanya.TQ,kerana mengigatkan

    BalasPadam
  17. nk komen cket..
    bukan ke tarian poco ni positive sign not salib sign?
    salib kan,atas nga bwah xsme pnjg..kan?kan?
    sedangkan poco2, kiri knan depan blakang dua langkah?same distance..
    mohon penjelasan

    BalasPadam

tinggalkan komentar anda jika entri ini bermanfaat dan menarik untuk anda. segala pandangan sangat dihargai