MITOS MENGENAI ONANI (MELANCAP) – ADAKAH IA BENAR ?

harini, rasa tertarik nak kongsikan dengan anda semua mengenai  topik onani, mungkin nampak macam remeh dan lucah tapi actually info ni sangat menarik, search punya search terjumpa lah dalam 1 forum dan website. kat bawah ni antara mitos tentang onani. onani ( dalam istilah perubatan) juga sering disebut melancap 1 perbuatan menyentuh dan menggosokkan kemaluan dengan tujuan untuk menghasilkan ransangan sehingga mencapai kepuasan sensasi kenikmatan.

mengikut mitos dalam kitab-kitab lama ada menyebut perkataan onani mendapat nama dari seorang Nabi bernama Nabi Onan yang diutuskan beribu tahun dahulu, dan Nabi Onan ini telah dilaknat oleh Allah s.w.t kerana telah melakukan perkara tersebut yang dilarang ( onani) dari situlah perkataan Onani wujud. (sumber ini dipetik dari  di ruangan artikel kesihatan berita harian dan halaqah.net)



kat bawah ni antara mitos mengenai onani(melancap) :

  • Anda boleh menjadi buta, botak atau mengalami pelbagai jenis kecacatan sekiranya anda melancap 
  • Tidak benar. Tiada fakta menyokong pendapat ini.

  • Anda boleh menjadi gila sekiranya anda melancap
  • Tidak benar. Melancap tidak boleh menyebabkan gila.

  • Anda akan mengurangkan rasa sensasi di kemaluan sekiranya anda melancap.
  • Tidak benar. Tiada fakta menyokong pendapat ini.

  • Kepuasan seksual (orgasm) akan berkurangan sekiranya anda melancap
  • Tidak benar. Juga tiada fakta menyokong pendapat ini.

  • Anda akan kurang kenikmatan ketika melakukan persetubuhan sekiranya anda melancap
  • Tidak benar. Tiada fakta yang menyokong pendapat ini.

  • Ketinggian anda akan berkurangan dan pertumbuhan badan terbantut sekiranya melancap.
  • Tidak benar. Tiada fakta menyokong pendapat ini.

  • Anda tidak boleh mendapat anak sekiranya anda melancap.
  • Tidak benar. Terdapat banyak sebab seseorang tidak boleh mempunyai anak, Melancap bukan salah satu sebabnya.

  • Anda akan jatuh sakit sekiranya tidak melancap.
  • Tidak benar. Melancap bukan cara mengelak dari jatuh sakit


sumber : jurnal kesihatan, artikel berkaitan onani di berita harian dan forum m1forum


p/s : kalau korang semua ada info tambahan lain ttg mitos lain ttg onani korang pernah dgr, boleh la share ye. boleh la entri ni di update lagi  anyway feel free to drop ur comment ok :)

42 ulasan:

  1. teruskan aktiviti macam biasa! hahahahahaha

    BalasPadam
  2. huhuhuhu, aktiviti ape bro ?lain je bunyi nye ..

    BalasPadam
  3. pasal fakta tu kena buat kajian bnyk lg kot..

    BalasPadam
  4. pencari : thanx for ur comment :) tgh search lagi ttg info mengenai topik ni, entri ni lebih ttg mitos atau lebih kpd kepercayaan msykt tempatan ttg onani,

    BalasPadam
  5. hairul ; hahaha...da xde fakta sokongan ttg mitos tu..apa lg..

    BalasPadam
  6. green light ah.. tp kat bahu belah kiri korang tu red light jek ahaha..

    for sure lah takde laki yang mampu tahan.. dalam islam onani ni haram tp setau aku di harus kan kalo dah btl2 tak thn..

    sblm capai ke tahap btl2 tak tahan tu.. kite kene puase, kene solat kene doa kene try ape je yg leh bt lupe nafsu sex tu.. kalo dah takleh sgt mmg kentar btl nafsu tu br jadi harus hukum die

    BalasPadam
  7. betul tu mizi, onani diharamkan dlm islam cuma dlm beberapa keadaan diharuskan untuk kita melakukan onani, anatranya nak mengelakkan kita dari melakukan zina, isteri datang haid dan time tu da tentu2 si isteri xdpt memenuhi kehendak batin si suami, so diharuskan suami onani sendri ataus isteri yg lakukan.

    BalasPadam
  8. maknanya boleh melancap la? haha..

    BalasPadam
  9. Satu pendedahan yg menarik...
    Kalau ada penemuan terbaru, jgn lupa kongsi ya.

    BalasPadam
  10. aduhs, lawak nyer.... da great info.....

    info nihs xleh lelama posting nihs, nanti ada plak bebudak under 18 years dtg emmbaca plak...

    ngeeeew.....

    BalasPadam
  11. semuanya tak benar..pe lg geng wat la contest..larikkk

    BalasPadam
  12. tp kalo ikot betul2 bnda 2 kan tak elok...so mgkin juga akan buat hati jd gelap n otak semakin tumpul.... ini berdasarkan pembacaan sy lah....huhu...

    BalasPadam
  13. salam, haram hukumnya, amalkan berpuasa utk kawal nafsu :)

    BalasPadam
  14. hahaha...nice entry..so keep it up with diz activity! erk! aiyok

    BalasPadam
  15. kalo boleh ni ya saya katakan, kita sudah dikasi jalan yang baik-baik, tinggal kita yang memilih jalan yang terbaik mana yang akan kita gunakan termasuk dengan penanganan syahwat kita

    BalasPadam
  16. Betul ke ada nabi bernama Onan?

    BalasPadam
  17. info yg bgus..hihi...ape lgi..hahaa

    BalasPadam
  18. kali pertama dgr ada nabi bernama onan tu, huh...

    BalasPadam
  19. saye 13 tahun =)

    BalasPadam
  20. satu lagi orang kate kalo onani nie boleh menyebabkan sakit lutut.. nie sume mitos semata2

    BalasPadam
  21. erm pelik aek!!!da nabi yang kena laknat oleh ALLAH...nih biar betol!!!! yg ak tau semua nabi diutuskan oleh setiap umat untk mnyampaikan kebenaran dan menghapuskan kemungkaran....ni kena kaji balik fakta ni betol ke tak..salam

    BalasPadam
  22. bro...beberapa pembetulan ..

    onani does membantutkan tumbesaran ... calcium is needed in vast amounts to produce sperms . If duk melancap je kerja nye , less calcium wud be available for the development of bones as it would be needed to replace the sperms . :D

    BalasPadam
  23. terlampau kerap onani boleh mati pucuk,

    BalasPadam
  24. Better berpuasa..melancap adalah melempiaskan syahwat semata....sedap seketika...lepas pancut x ada apa2...better hindar...

    BalasPadam
  25. Bt0l3,
    onani brlebihan akan memudaratkn kesihatan.

    BalasPadam
  26. Hahahahahahahha...........blh la ni........dh lame trtnya2....

    BalasPadam
  27. Salam,boleh saya tanya yg dimaksudkan kitab lama tu kitab ape ye?

    BalasPadam

tinggalkan komentar anda jika entri ini bermanfaat dan menarik untuk anda. segala pandangan sangat dihargai