Lawak Politik : Sindiran Tajam

Ada sebuah keluarga dari golongan pertengahan, di mana suami dan isteri bekerja. Mereka mempunyai dua orang anak. Seorang anak lelaki berusia 10 tahun dan seorang perempuan berusia  2 tahun. Segala urusan rumah dikendalikan oleh seorang pembantu rumah Indonesia .


Pada suatu malam, ketika sedang makan malam sekeluarga, si anak sulung yang berusia 10 tahun itu bertanya pada si ayah, "Ayah, politik itu ape eh?" Tersedak si ayah yang sedang minum bila mendengar persoalan anaknya itu.

Lalu si ayah pun menjawab, "Politik itu macam keluarga kita. Ayah dapatkan wang untuk keluarga kita, ayah adalah kapitalis, Mama gunakan wang itu untuk menguruskan keluarga kita, jadi mama adalah kerajaan. Kakak pembantu rumah kita adalah golongan pekerja. Kamu adalah rakyat dan adik kamu adalah generasi masa depan. Faham?"


Terkedip-kedip mata si anak pejam celik kerana tidak memahami maksud si ayah. Lantas si ibu mencelah, "Tak apa, malam ini waktu hendak tidur, kamu fikirkan apa yang ayah cakap dan cuba fahamkan ye."

Jadi semalaman si anak berusia 10 tahun itu tidak dapat lelapkan matanya berfikir tentang maksud si ayah tentang politik. Sehingga akhir sekali dia menjadi jemu dan hampir terlelap. Pada waktu itulah, si adik buat perangai. Meraung
tengah-tengah malam pulak. Si anak  pergi ke bilik ibu dan ayahnya hendak memberitahu bahawa adiknya yang bernama Abdullah itu sedang meraung kerana pampersnya sudah penuh najis. Sampai di bilik dia lihat si ibu sedang lena tidur. Walau berkali-kali dipanggil, si ibu tetap tidur. Di lihat si ayah pula tiada di sebelah ibu. Jemu mengejutkan ibu yang tak bangun-bangun, dia mengambil keputusan ke bilik pembantu rumah. Bila dibuka bilik pembantu rumah, dia lihat si ayah sedang 'bermain' dengan si pembantu Indonesia itu.

Akhir sekali si anak terpaksa menyalin pampers adiknya sendiri.

Sewaktu bersarapan keesokan paginya, si ayah bertanya, "Dah faham ke apa tu politik?"

Si anak yang sedang selera makan selamba menjawab, "Dah!". Si ayah dan ibu terkejut dengan jawapan selamba itu. Lantas si ibu mencelah, "jadi apa dia politik tu?".

Si anak tanpa mengangkat muka melihat ayah dan ibunya, dengan tenang menjawab. "sewaktu kerajaan sedang asyik tidur, golongan kapitalis menodai golongan pekerja. Akibatnya rakyat diabaikan dan masa depan bergelumang najis! Itulah politik".


p/s:  sistem ekonomi kapitalis yang diguna pakai kerajaan sekarang hanya mnybabkan monopoli  golongan kelas aristrokrat dan atasan je. semua tender dorg sapu, duit rakyat pun sapu.. cukai, minyak hrga brang semua naik, rakyat bawah apa yang dapat ?? perut siapa yang kenyang lepas tu ?  fikir2 kanlah .. kotornya politik sbb ahli politik yg mencorakkkannya mnjdi kotor dan najis kerana mtlamat menghalakan cara.. nepotisme, kronisme dan pnylewengn berleluasa tp snyap dan xdidedahkan.  

7 ulasan:

 1. huhuhuhu...aduhaiii..macma tu ke politik ..hehhe..lawak la.. :)

  BalasPadam
 2. haha naseb saya independent

  BalasPadam
 3. erk ? terel ank dye jawab! haha!

  BalasPadam
 4. ya ALLAH...troknye bapak die!

  BalasPadam

tinggalkan komentar anda jika entri ini bermanfaat dan menarik untuk anda. segala pandangan sangat dihargai